Naslovna  |  Vesti  |  Kako se kralo veštačko djubrivo?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 11. 2012. Begrad

Izvor: B92

Kako se kralo veštačko djubrivo?

Budžet Srbije je tokom 2009. i 2010. godine oštećen za oko pet miliona evra. Sve je počelo kada je Vlada Srbije, u kojoj je Saša Dragin bio ministar poljoprivrede, donela uredbu prema kojoj zemljoradničkim zadrugama, poljoprivrednim gazdinstvima i privrednim društvima registrovanim za poljoprivrednu proizvodnju koja su delom u vlasništvu države omogući da se snabdeju veštačkim đubrivom po nižoj, subvenicionisanoj ceni.

Ubrzo potom HIP Azotara Pančevo, čiji je stručni konsultant bio Nikezić, inače bliski saradnik tadašnjeg premijera Mirka Cvetkovića, stavlja u promet 70.000 tona đubriva. 

To đubrivo se zatim usmerava ka PKB-u, Institutu za krmno bilje i poljoprivrednom dobru "Aleksa Šantić", što bi bila zakonita distribucija. Međutim, navedene tri firme, prema saznanjima iz istrage Tužilaštva za organizovani kriminal, koriste se samo da se jeftinije đubrivo, umesto ka zakonitim korisnicima, preusmeri ka privatnim firmama "Sunce", "Invej", koje su u vlasništvu Predraga Rankovića Peconija , zatim "Terabo", "Mlinostep". Ove firme po važećoj uredbi nisu imale pravo na državne subvencije odnosno na jeftinije đubrivo. 



Prema saznanjima Tužilaštva, 40.000 tona đubriva iz Azotare Pančevo preusmereno je na privatne kompanije preko Instituta za krmno bilje, a 30.000 tona preko PKB-a i poljoprivrednog dobra "Aleksa Šantić". To poljoprivredno dobro je, prema saznanjima Tužilaštva, koristi beneficije da prebija nagomilane dugove, preusmeravajući jeftinije đubrivo ka privatnim kompanijama. 

Prodajom jeftinijeg đubriva privatnim kompanijama državni budžet oštećen je za oko pet miliona evra ili preciznije 437 miliona dinara.

Podsetimo, Saša Dragin je od 2004. do 2007. godine obavljao poslove zamenika sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, da bi u maju 2007. godine postao ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije. Od jula 2008. do marta 2011. godine bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Zvonimir Nikezić, javnosti je poznat kao vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon", a u upravnom odboru Agrobanke bio je predstavnik državnog udela. Početkom septembra saslušan je kao svedok u istrazi povodom Agrobanke. 

Nikezićev "Ces Mekon" radio je i na brojnim privatizacijama firmi kao što su "Knjaz Miloš", "Frikom", "Mlekara Šabac", "Trajal", "Beograd film", "Seme", "Veterinarski zavod Zemun", koje je Savet za borbu protiv korupcije ocenio kao sumnjive.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza