Naslovna  |  Vesti  |  Vraćaju se orlovi krstaši
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 05. 2020.

Izvor: N1

Vraćaju se orlovi krstaši

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, uoči Svetskog dana biodiverziteta, saopštilo je da je ovog proleća nacionalna populacija najugroženije ptice, orla krstaša, bogatija je za dva nova gnezdeća para.

"Javnosti u Srbiji poznato je da na krajnjem severu vojvođanskog Banata obitava poslednji par orlova krstaša, ptice koja krasi nacionalne simbole. Gubitak staništa, ubijanje i trovanje doveli su krstaše na prag izumiranja u Srbiji", podseća se u saopštenju.


Dodaje se da su ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u proleće 2017. godine započeli program čuvanja gnezda. Ova aktivnost imala je za cilj da spreči uznemiravanje i ugrožavanje poslednjeg para krstaša u najosetljivijem periodu godine, kada podižu potomstvo.

Od marta do jula orlove su nadgledali i čuvali volonteri čiji je boravak na terenu u prethodne tri godine doprineo uspešnom gnežđenju i izletanju pet mladunaca.

"Srećan sam i izuzetno ponosan što nakon dugih godina strepnje i neizvesnosti danas možemo da saopštimo javnosti da se orao krstaš vraća na nebo iznad Srbije. Ovo je značajno dostignuće za našu organizaciju i uopšteno zaštitu ptica i prirode u Srbiji. Pokazali smo da ujedinjeni stručnjaci, brojni građani, državne institucije, privreda i mediji imaju snage i volje da naprave velike promene", kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza