Naslovna  |  Vesti  |  Online vrt: Majska ruža
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 05. 2020.

Autor: ObjektivNo1.

Online vrt: Majska ruža

U okviru današnje rubrike Online vrt, predstavljamo Majsku ružu.

Latice očaravajućeg mirisa sadrže aktivne materije koje podstiču bolji rad žlezda i drenažu.

Latice ruža oduvek su korišćene u narodnoj medicini jer su im zbog očaravajućeg mirisa često pripisivana lekovita svojstva. Verovalo se da ružina vodica ima afrodizijačko dejstvo, da leči kožne i venerične bolesti, pre svega sifilis i lepru, i štiti od kuge. Danas znamo da eterična ulja iz pojedinih vrsta ruže nisu toliko svemoćna, ali da imaju izvesne terapijske vrednosti, te da mogu pomoći u slučaju mnogih stanja, pre svega problema s mekim tkivima (koža, sluzokoža, vezivna tkiva…) i nervima.

Čaj od latica ruže preporučuje se kao sredstvo za čišćenje krvi, budući da podstiče bolji rad jetre. Aktivne materije opuštaju meka tkiva, što pokreće drenažu i izlučivanje žlezda, pa se ovaj napitak koristi u slučaju žutice, preobilne menstruacije, nesvestice, vrtoglavice i glavobolje. Latice ruže veoma su korisne i kao sredstvo za jačanje srca i nerava. Dokazano je i blago umirujuće dejstvo, pa se etarska ulja od latica ruže koriste u aromaterapiji.

Majska ili „starinska ruža“ cveta samo krajem maja. Nekalemljena, raste grmoliko, ima puno sitnog trnja i jak opojan miris. Cvet je pun sitnih mirišljavih latica.


Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza