Naslovna  |  Vesti  |  EWB: Nema izveštaja koji ne govori o nazadovanju Srbije u demokratiji, vladavini prava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 05. 2020.

Izvor: Beta

EWB: Nema izveštaja koji ne govori o nazadovanju Srbije u demokratiji, vladavini prava

Izveštaji na koje se poziva vlada Srbije u odgovoru Fridom hausu koji je Srbiju, prvi put posle 2003, svrstao u kategoriju "hibridnih režima" daju još crnju sliku demokratije u Srbiji, ocenjuje se u analizi portala EWB (European Western Balkans).

EWB u detaljnoj analizi odgovora srpske vlade na zaključke Fridom hausa navodi da je poslednjih godina postalo nemoguće pronaći medjunarodnu organizaciju koja u svojim izveštajima i indeksima beleži napredak Srbije na polju demokratije, vladavine prava i slobode medija, dok domaće organizacije civilnog društva ne prave sopstvena rangiranja, ali ih to ne sprečava da uoče da su trendovi u Srbiji negativni.

Uz podsećanje da je vlada prošle nedelje objavila detaljan odgovor na to što je Fridom haus skinuo Srbiji 0,25 poena u jednoj oblasti i time je spustio u kategoriju hibridnih režima, EWB ističe da nema naznaka da će se otvoriti i rasprava oko toga kako se uopšte došlo do situacije u kojoj je Srbija na samoj granici izmedju države koja se može nazvati demokratskom i one koja tu privilegiju nema.

  

Kada je Srpska napredna stranka došla na vlast 2012, prosečna ocena Srbije na skali Fridom hausa od 1 do 7 bila je 4,36, što je Srbiju svrstavalo u kategoriju polu-konsolidovanih demokratija. Od tada, nije zabeležen napredak ni u jednoj od sedam oblasti koje se prate, već samo nazadovanje.


Navodeći da je vlada pokušala da pobije najnovije smanjenje, tvrdeći da u oblasti korupcije nije došlo do daljeg pogoršavanja i citirajući izveštaje drugih medjunarodnih organizacija, koji Srbiju (još) nisu spustile u kategoriju koja označava države u kojima su demokratske institucije u najvećoj meri fasada autoritarne vlasti, EWB ocenjuje da je "fokus na pitanje da li je Srbija zaslužila poslednju reviziju ocene je poput drveta od kojeg se ne vidi šuma".

Šira slika glasi da, uz Fridom haus i druge organizacije, i izveštaji na koje se poziva sama vlada beleže dugogdišnje nazadovanje Srbije u oblastima demokratije, vladavine prava i slobode medija, ističe se u analizi, prenosi agencija Beta.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza