Naslovna  |  Vesti  |  Uskoro uredba o obaveznom nošenju maski i rukavica na radnom mestu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 05. 2020.

Izvor: Danas online

Uskoro uredba o obaveznom nošenju maski i rukavica na radnom mestu

Ministarstvo rada pripremilo je predlog uredbe koja treba bliže da odredi mere kojih se svi poslodavci i radnici moraju pridržavati kako bi se sprečilo širenje korona virusa u preduzećima.

Neke od tih mera podrazumevaju obavezno korišćenje zaštitne opreme, maski i rukavica, zatim poštovanje mere udaljenosti među radnicima i organizovanje rada u smenama kada je to moguće. Uredbom su istovremeno propisane kazne za poslodavce od 50 do 500.000 dinara, a za zaposlene 20.000 dinara.

Ovo je govoreći za RTS najavila v.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu u Ministarstvu za rad Marina Furtula, dodajući da očekuje da će ovaj dokument biti usvojen na narednoj sednici vlade.

 

Na pitanje Danasa zašto se ova uredba donosi nakon dva meseca od kada je proglašena epidemija korona virusa, iz Ministarstva rada kažu da su oni sada, posle ukidanja vanrednog stanja, odgovorni za mere bezbednosti na radu dok je ranije to bila nadležnost sanitarne inspekcije.

– Za vreme pandemije prema propisima o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sanitarna inspekcija nadzire i kontroliše mere koje u tom slučaju moraju sprovoditi i način njihovog sprovođenja u skladu sa epidemiološkom situacijom. Posle ukidanja vanrednog stanja, kada je nastavljen rad svih poslodavaca, propisivanje preventivnih mera bezbednosti i zdravlja na radu radi sprečavanja širenja zarazne bolesti za sve poslodavce nezavisno od delatnosti koju obavljaju u nadležnosti je Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – kažu u Ministarstvu.

Ceo otekst pročitajte OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza