Naslovna  |  Vesti  |  Srbija na vrhu liste korupiranih država (VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 12. 2012. Beograd

Izvor: RTS -Infobiro

Srbija na vrhu liste korupiranih država (VIDEO)

Prema percepciji korupcije Srbija zauzima 80 mesto od 176 zemalja na godišnjoj listi Transparensi internešnela. Sa ocenom 39 Srbija spada u države koje su visoko korumpirane.

 Srbija je stagnirala na godišnjoj listi Transparensi internešnela koja meri percepciju korupcije, saopštio je predsednik organizacije Transparentnost Srbija (TS) Vladimir Goati predstavljajući najnovije rezultate koji se danas istovremeno objavljuju u celom svetu.

Goati je izjavio da sa takvom pozicijom Srbija može "koliko hoće" da stvara unutrašnje preduslove ali da će strani investitori svoje odluke i dalje donositi na osnovu tog indeksa.

Potrebno je da se utvrde blaže kazne za one koji daju mito od onih koji ga uzimaju i da se zakonski zaštite uzbunjivači koji ukazuju na korupciju, rekao je Goati.

Kao glavne probleme Srbije, predstavnici TS naveli su kršenje antikorupcijskih zakona, narušavanje pravne sigurnosti usvajanjem kontradiktornih i nejasnih odredbi, vaninstitucionalnu moć političkih stranaka na rad javnog sektora, neuređeno lobiranje, netransparentan proces donošenja odluka, nepotrebne procedure i nedovoljne kapacitete organa koji vrše nadzor nad primenom zakona.

Prošle godine Srbija je bila na 86. mestu, a 2010. godine je delila poziciju između 78. i 84. mesta sa Kinom, Grčkom, Kolumbijom, Lesotom, Peruom i Tajlandom, dok je 2009. godine bila sama na 83. mestu.Ove godine na prvom mestu sa ocenom 90 nalaze se Danska, Finska i Novi Zeland, dok je na drugom mestu Švedska sa 88 bodova.Najslabije su rangirani Avganistan, Severna Koreja i Somalija sa osam bodova dok je pretposlednje mesto zauzeo Sudan sa 13 od maksimalnih 100 bodova.Najkorumpiranija država Evrospke unije je Grčka, na 94. mestu, sa najkorumpiranijim javnim sektorom u EU.  

Po percepciji korupcije, Srbija je najlošije rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije - sa ocenom 39 nalazi se na 80. mestu, rekao je Nemanja Nenadić.

Od bivših republika SFRJ najbolje je rangirana Slovenija koja se nalazi na 37. mestu sa 61 poenom.

Indeks se pravi na osnovu 13 različitih istraživanja i studija, koje ispituju mišljenja stručnjaka, predstavnika institucija i poslovnih ljudi.U 2012. godini rangirano je ukupno 176 država ili teritorija, što je sedam manje nego 2011. godine. 

Nema komentara.

Ostavi komentar