Naslovna  |  Vesti  |  Vučić: Srbija traži pravdu - ni više, ni manje!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 12. 2012.

Izvor: Smedia

Vučić: Srbija traži pravdu - ni više, ni manje!

Aleksandar Vučić poručio da je pravda u postupcima pred Haškim tribunalom bila selektivna i da je Tribunalom svojim presudama izdvojio sprsku naciju kao jedinu odgovornu za svirepe zločine počinjene na teritoriji bivše SFRJ. Vučić zatražio da srpski državljani kazne izdržavaju u Srbiji i obavestio Savet bezbednosti da Srbija saradnju sa tim Sudom svodi na tehnički nivo.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić upozorio je sinoć u Njujorku da Haški tribunal nije uspeo da zadovolji pravdu, niti je doprineo pomirenju, pošto je svojim presudama izdvojio srpsku naciju kao jedinu odgovornu za svirepe zločine na teritoriji bivše SFRJ.

Na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj radu Haškog tribunala, Vučić je pozvao međunarodnu javnost da se upozna sa posledicama odluka tog suda i spreči amnestiranje i veličanje zločina.

Vučić je istakao da "međunarodno pravo mora da važi za sve podjednako, a ne za neke narode više, a druge manje".

Za stotine hiljada srpskih izbeglica, hiljade mrtvih, ranjenih i unesrećenih, Haški tribunal je osudio nekoliko čuvara logora Čelebići u Bosni i dvojicu kosovskih Albanaca - neposrednih izvršilaca nižeg ranga, rekao je Vučić i pozvao međunarodnu javnost da spreči amnestiranje i veličanje zločina.

"Srbija se nalazi na evropskom putu, Srbija želi da sarađuje sa svim narodima i državama u regionu. Srbija je prihvatila i ispunjava sve svoje međunarodne obaveze, Srbija vodi dijalog sa Prištinom pod okriljem EU, i jedino što Srbija traži jeste pravda. Ništa više i ništa manje", poručio je Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN o radu Tribunala.

On je naglasio da Srbija smatra da "pravo i pravda nisu uvek bili ključni principi kojima se rukovodio Haški tribunal".

Navodeći takstativno i detaljno primere zločina za koje su, prema zvaničnim podacima, odgovorni nedavno oslobođeni hrvatski generalni Ante Gotovina i Mladen Markač, kao i bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj, Vučić je istakao da je Haški tribunal svojim presudama izdvojio sprsku naciju kao jedinu odgovornu za svirepe zločine počinjene na teritoriji bivše SFRJ.

Prema njegovim rečima, istorijski udžbenici u Hrvatskoj, delovima Bosne i Kosova će propagirati ovakvu ideju nevinosti, i njihova deca će steći iskrivljenu sliku o strašnim događajima koji su se tamo odigrali.

On je podsetio da je Srbija Tribunalu predala sve okrivljene koji su od nje zahtevani - njih 45, kao i da je od ukupno 3.200 zahteva za pomoć Tužilaštva Tribunala i odbrana okrivljenih, u potpunosti odgovorila na gotovo sve primljene zahteve, da nijedan zahtev Tužilaštva Tribunala da se ostvari uvid u arhive nije odbijen.

"Navedeni podaci jasno pokazuju posvećenost Srbije utvrđivanju pune istine o zločinima koji su izvršeni tokom oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije, što uključuje i kažnjavanje odgovornih za zločine bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost i nacionalnu pripadnost žrtava", kazao je Vučić.

On je dodao da je upravo zbog toga "vera Srbije u međunarodnu pravdu je doživela najteži mogući udarac zbog sramnih oslobađajućih presuda Žalbenog veća Međunarodnog krivičnog tribunala" za Gotovinu i Markača, a da je presuda Haradinaju samo dodala "so na ranu".

Nema komentara.

Ostavi komentar