Naslovna  |  Vesti  |  Srbi privremeno prekidaju protest na Jarinju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

07. 12. 2012. Srbija

Izvor: Beta

Srbi privremeno prekidaju protest na Jarinju

Odbornici četiri skupštine opštine sa severa Kosova odlučili su da privremeno prekinu blokadu lokacije kod prelaza Jarinje, gde se grade objekti za primenu sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, ali su naveli da se ne slažu sa primenom tog sporazuma.

Nakon sednice koja je počela u 10 sati, odbornici su jednoglasno usvojili zaključke i naveli da se ne slažu sa primenom sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na Jarinju i Brnjaku, na severu Kosova.

Od Vlade Srbije se očekuje da obustavi započete radove na pomenutoj lokaciji koji su Srbi pre tri dana blokirali uz obrazloženje da bi primenom sporazuma tu mogla da bude napravljena granica prema centralnoj Srbiji.
Odbornici su zapretili da će nastaviti i radikalizovati proteste ako Priština i medjunarodna zajednica pokušaju da prekroje dogovor o prelazima Jarinje i Brnjak i pokušaju da od njih naprave granicu.

Vlada Srbije će u tom slučaju, navodi se u zaključcima, biti dužna da suspenduje sporazum iz Brisela kao što se i obavezala u razgovoru sa predstavnicima kosovskih Srba.
Odbornici su saopštili da ne prihvataju granicu sa Srbijom, ne prihvataju institucije takozvanog nezavisnog Kosova, kao i da se sva otvorena pitanje moraju rešavati isključivo nenasilnim sredstvima.

Nema komentara.

Ostavi komentar