Naslovna  |  Vesti  |  MUP planira nadzor sa 8.100 kamera, nepoznato da li već koristi softver za prepoznavanje lica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 08. 2020.

Izvor: Nova ekonomija

MUP planira nadzor sa 8.100 kamera, nepoznato da li već koristi softver za prepoznavanje lica

MUP Srbije nije se izjasnio da li u ovom trenutku koristi softver za prepoznavanje lica, navodi Share fondacija pozivajući se na mišljenje poverenika za informacije od javnog značaja o upotrebi Huawei kamera za video nadzor koje je kupio MUP Srbije.

Poverenik je u Mišljenju od 29.05.2020. godine koje je uputio MUP-u, konstatovao da nema pravnog osnova za obradu biometrijskih podataka u cilju jedinstvene identifikacije lica upotrebom sistema za video nadzor.

Poverenik je reagovao na MUP-ov dokument "Procena uticaja obrade na zaštitu podataka o ličnosti upotrebom savremenih tehnologija video nadzora u okviru projekta “Sigurno društo” u Beogradu koji je MUP napravio u martu i aprilu.

Poverenik je ukazao da odredbama Zakona o policiji i Zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova nije određeno koje biomtrijske podatke MUP može obrađivati, te one ne mogu biti pravni osnov za obradu biometrijskih podataka i neophodno je da se ova oblast uredi posebnim zakonom.

 

 

Share navodi i da se do sada s brojem kamera uglavnom licitiralo u izjavama za medije čelnika policije. Međutim, dokument MUP-a po prvi put zvanično navodi da će se u okviru ovog sistema za video nadzor koristiti 8100 kamera. 

Pored kamera na stubovima (2500), policija je kupila i mobilne kamere (eLTE terminale) - 3500 komada, kamere za vozila (600) te kamere koje su deo uniforme policajaca (bodycam) - 1500 komada.

 U dokumentu koji je sačinio MUP  eksplicitno se navodi da će do kraja projekta MUP proširiti funkcionalnost video analitike uvođenjem funkcionalnosti – automatsko detektovanje lica iz kontinualnog video materijala. To znači da softver za detekciju automatski detektuje lik svih koji prolaze kroz zonu nadzora kamera i izdvaja ih u vidu fotografije i kratkog video zapisa.

Opširnije pročitajte  na Novaekonomija.rs

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza