Naslovna  |  Vesti  |  Test fizičkog razvoja učenika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 12. 2012.

Izvor: Novi magazin

Test fizičkog razvoja učenika

Nacionalno testiranje fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti učenika počeće sledećeg polugodišta u celoj Srbiji - učenici će raditi testove, a nastavnici će dobijene rezultate koristiti za unapređivanje nastave i zdravlja učenika.

Ovo je zajednički projekat Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, u okviru koga je već razvijena baterija testova namenjena praćenju fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti učenika od trećeg do osmog razreda.

Na osnovu ovog testiranja biće uspostavljeni nacionalni kriterijumi - koji rezultati na testovima su zadovoljavajući, pišu večernje novosti.

"Projekat smo započeli pre dve godine i do sada smo utvrdili model praćenja fizičkog razvoja i pripremili bateriju testova, koja je testirana u okviru pilot-projekta u 26 beogradskih škola", rekao je Dragan Banićević, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

"Škole su dobrovoljno učestvovale u istraživanju. Rezultati testova mogu da pomognu nastavnicima, roditeljima i deci da unapređuju fizički i motorički status", dodao je on.

U nastavku projekta, u toku naredne godine, planirano je nacionalno ispitivanje fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti, koje će obuhvatiti oko 10.000 učenika. Jedan od sedam testova određuje indeks telesne mase (BMI), a ostali definišu fizičke sposobnosti.

Dobijeni rezultati će biti šifrovani, tako da će identitet dece biti zaštićen, a konkretne podatke imaće samo predmetni nastavnici. Sve škole dobiće elektronske obrasce, u koje će unositi podatke i prosleđivati ih na centralnu obradu.

"Na osnovu rezultata biće moguće sistemski delovati, što podrazumeva promenu nastavnih programa i prakse. Višegodišnjim praćenjem biće utvrđene tendencije fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti, što će omogućiti prevenciju nepravilnog držanja tela i sprečiti nastanak telesnih deformiteta, gojaznosti, dijabetesa...", naveo je Banićević.

Lekari i prosvetari upozoravaju da su deca sve gojaznija, tromija, da su masovnije pojave krive kičme i ravnih stopala, ali podataka o tome na nivou države nema.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza