Naslovna  |  Vesti  |  Upokojio se vladika žički Hrizostom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 12. 2012. Kraljevo

Izvor: ObjektivNo1.

Upokojio se vladika žički Hrizostom

U episkopskoj rezidenciji u Kraljevu jutros se u 4 sata i 37 min., nakon kraće bolesti upokojio vladika žički Hrizostom. Episkop žički biće sahranjen, po sopstvenoj želji, na Zlatiboru u manastiru Rujno. Opelo u crkvi Svetog Save u Kraljevu u četvrtak služiće patrijarh Irinej. Sinod je odlučio da na čelu eparhije žičke privremeno bude vladika šumadijski Jovan.

Episkop Hrizostom je rođen 1939. u Rumi, gde je završio osnovnu i srednju školu. Po završetku srednje škole odlazi u manastir Dečane, gde je zamonašen. Ubrzo posle toga odlazi u Ameriku gde u ruskom manastiru Svete Trojice u Džordanvilu, studira teologiju. Po završenim studijama služio je kao pomoćni paroh u Sabornoj crkvi Svetog Vaskrsenja Hristovog u Čikagu i kao parohijski sveštenik u srpskoj crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Istočnom Čikagu.

Zatim odlazi u Svetu Goru, gde u Hilandaru ostaje 20 godina. Tu je proizveden u čin arhimandrita od strane carigradskog patrijarha Dimitrija. Kao zapažen monah bio je starešina (protos) cele Svete Gore. U Hilandaru je vršio dužnost bibliotekara. Plod njegovog rada u biblioteci je knjiga Svetačnik u dva toma koju je napisao i objavio na srpskom jeziku, a priredio je i Liturgiju svetog apostola Jakova u prevodu na srpski jezik.

1988. izabran za episkopa zapadnoameričkog

2003. izabran za episkopa Žičkog.

Žička eparhija jedna je od najstarijih, najvećih i najuticajnijih episkopija SPC.. Njena teritorija proteže se od Rudnice pa sve do Moravaca  i od Brusa do Bajine Bašte. 

Eparhija je nazvana po manastiru Žiči. U Žiči se u vreme Svetoga Save,nalazilo prvo sedište autokefalne srpske Crkve. Sam Sava odatle je upravljao novom samostalnom Crkvom.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza