Naslovna  |  Vesti  |  Sve više prijava porodičnog nasilja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 09. 2020.

Izvor: RTS

Sve više prijava porodičnog nasilja

U vreme primene strogih mera zabrane kretanja zbog koronavirusa i vanrednog stanja, procenat porodičnog nasilja opao je za oko 10 odsto. Kako su mere popuštale, a posebno proteklih sedmica, čini se da je došlo do eskalacije porodičnog nasilja.

Sin ubio majku pa sebe u beogradskom naselju Borča. Žena izbola nasmrt muža u Zrenjaninu. Vesti su od protekle nedelje o porodičnom nasilju. Komšije i prijatelji su zatečeni, svedoče da nije bilo znakova agresije koja bi nagovestila tragični ishod. Stručnjaci nisu iznenađeni porastom nasilja u porodici.

"Zato što su žrtve, bilo da su žene ili muškarci u braku, jednostavno sedeli izolovani u kući sa nasilnikom. Prijavljivanja je bilo manje u martu, aprilu i maju, jer osoba nema hrabrosti da pozove pred onim sa kime sedi ceo dan. Sada kada su mere popustile, kada je situacija u zemlji bar kod nas bolja nego u okruženju, sada su se ljudi ohrabrili da prijave. Drugi razlog je što su loše disfunkcionalne porodice bile prinuđene da više budu zajedno, tako da su se konflikti koji su postojali i pre pandemije samo pojačali", objašnjava Marko Braković, psihoterapeut i pisac.

U Autonomnom ženskom centru tvrde da su se nasilnici sa popuštanjem mera počeli sa otvorenim nasiljem.

Psihijatri su u vreme vanrednog stanja zbog epidemije davali savete i pružali pomoć telefonom. Javljali su im se mnogi koji ranije nisu imali psihičke probleme. Primećuju da je kovid mogao da pojača strahove koji su pojačali i porodično nasilje.

"Svakako od onih poziva koje smo dobijali bilo je i poziva za nasilje u porodici, ali u nekom broju i statistici napre bi trebalo da daju neke službe – policija i centar za socijalni rad. Sigurno da je u vreme epidemiološke situacije bilo takvih slučajeva, ali prosto u takvoj situaciji ti slučajevi su svaki za sebe i treba da se ispitaju", navodi psihijatar Jelena Đokić.

Prema podacima MUP-a u prvih šest meseci ove godine prijavljeno je više od 13.000 slučajeva porodičnog nasilja. Najmanje u aprilu 1.957, najviše u junu 2.352.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza