Naslovna  |  Vesti  |  Građani Srbije mogu da utiču na kreiranje propisa i javnih politika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 09. 2020.

Izvor: Beta

Građani Srbije mogu da utiču na kreiranje propisa i javnih politika

Gradjani Srbije mogu da ukažu na nepotrebne administrativne procedure, suvišne troškove i druge poteškoće koje im odredjeni propisi eventuelno stvaraju, tako što će svoje inicijative za izmenu već usvojenih propisa ili izradu i usvajanje novih, kao i za izmenu ili doradu javnih politika uputiti Republičkom sekretarijatu za javne politike, izjavila je danas direktorka te institucije Bojana Tošić.

"Imamo jednostavnu aplikaciju na našem sajtu pomoću koje može da se napiše opis problema, kao i predlog rešenja", rekla je ona za agenciju Beta i istakla da se svaka inicijativu detaljno razmatra, što uključuje i konsultacije sa širokim krugom zainteresovanih lica, kako bi se dobro razumeo problem i kako bi se na najefikasniji način odgovorilo na njega.

Kroz proces reforme javne uprave Srbija se trudi da unapredi i proces kreiranja i donošenja javnih
politika kako bi poboljšala funkcionisanje brojnih oblasti delovanja države. To je i u skladu sa težnjama Evropske unije koja insistira na unapredjenju kreiranja i sprovodjenja javnih politika u okviru reforme javne uprave u Srbiji, a koju pomaže godinama unazad.

"Ukoliko želimo kvalitetniji život, mi moramo zajedno da se potrudimo da znamo šta želimo, kako do toga da dodjemo, da znamo koji su problemi, koji su izazovi, kako njih da rešimo da bismo postigli tu promenu koju želimo da imamo da ne čekamo više u redovima, da imamo digitalizovane usluge, da ne moramo da čekamo šest meseci na listama čekanja za neke zdravstvene intervencije. Zato gradjani treba da budu inicijatori važnih stvari koje su njima bitne i koje mogu da doprinesu kvalitetu njihovog života", istakla je Tošić.

 


Ona je ukazala da na taj način pomažu kreiranju javnih politika, koje predstavljaju pravace delovanja svake Vlade, kojima se definišu neki ekonomski i socijalni ciljevi koji se tiču same države, ali i svih gradjana.

"To su grupe mera koje pokušavaju da daju odgovor na neka pitanja koja se tiču svih gradjana, odnosno onoga šta je u javnom interesu svih nas. Na primer, ako želimo kvalitetnije zdravstvene usluge usmerene prema samom pacijentu ili želimo kvalitetnije, modernije obrazovanje, kako bismo imali više šansi da se zaposlimo nakon završetka školovanja ili želimo čistiji vazduh u glavnom gradu ili želimo da ne čekamo dugo u redovima ili želimo efikasnu javnu upravu", rekla je Tošić.

Ukazala je i da resursa za sprovodjenje svega željenog nema uvek dovoljno, zbog čega je važno da se odrede prioriteti.

"Zato su jako bitne konsultacije koje treba da se odvijaju sa svim gradjanima, svim zainteresovanim stranama, svim ciljnim grupama", kazala je ona.

Opširnije pročitajte na Beta.rs

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza