Naslovna  |  Vesti  |  Sahranjen episkop žički Hrizostom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 12. 2012. Kraljevo

Izvor: ObjektivNo1.

Sahranjen episkop žički Hrizostom

Sveta zaupokojena Liturgija služena je danas u hramu Svetog Save u Kraljevu. Opelo episkopu žičkom Hrizostomu služio je patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima.

Opelu je prisustvovao veliki broj vernika. Episkop žički Hrizostom po svojoj želji, sahranjen je u manastiru Rujnu na Zlatiboru. Vladika žički Hrizostom preminuo je posle teške bolesti u Episkopskom dvoru u Kraljevu. 

Episkop Hrizostom je rođen 1939. u Rumi, gde je završio osnovnu i srednju školu. Po završetku srednje škole odlazi u manastir Dečane, gde je zamonašen. Ubrzo posle toga odlazi u Ameriku gde u ruskom manastiru Svete Trojice u Džordanvilu, studira teologiju. Po završenim studijama služio je kao pomoćni paroh u Sabornoj crkvi Svetog Vaskrsenja Hristovog u Čikagu i kao parohijski sveštenik u srpskoj crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Istočnom Čikagu.

Na Svetoj Gori, u Hilandaru ostaje 20 godina. Tu je proizveden u čin arhimandrita od strane carigradskog patrijarha Dimitrija. Kao zapažen monah bio je starešina (protos) cele Svete Gore. U Hilandaru je vršio dužnost bibliotekara. Plod njegovog rada u biblioteci je knjiga Svetačnik u dva toma koju je napisao i objavio na srpskom jeziku, a priredio je i Liturgiju svetog apostola Jakova u prevodu na srpski jezik.

1988. izabran za episkopa zapadnoameričkog

2003. izabran za episkopa Žičkog.

Žička eparhija jedna je od najstarijih, najvećih i najuticajnijih episkopija SPC.. Njena teritorija proteže se od Rudnice pa sve do Moravaca  i od Brusa do Bajine Bašte. 

Eparhija je nazvana po manastiru Žiči. U Žiči se u vreme Svetoga Save,nalazilo prvo sedište autokefalne srpske Crkve. Sam Sava odatle je upravljao novom samostalnom Crkvom.

 


Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza