Naslovna  |  Vesti  |  Danas: Ministarstvo od istraživača krije podatke o privatizaciji posle 2012.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 10. 2020.

Izvor: Danas - ObjektivNo1

Danas: Ministarstvo od istraživača krije podatke o privatizaciji posle 2012.

Oligarhijske strukture u Srbiji poslednjih godina nastoje da isključe naučnu zajednicu iz bilo kakvog razmatranja društvenih fenomena tako što sprečavaju istraživače da pristupe podacima od javnog značaja, kaže u razgovoru za Danas naučna saradnica u Institutu za noviju istoriju Marija Obradović.

I sama se suočila sa tim problemom kada je nakon objavljene obimne knjige „Hronika tranzicionog groblja – Privatizacija društvenog kapitala u Srbiji 1989-2012“, htela da nastavi istraživanje.

– Obratila sam se Ministarstvu privrede u okviru koga se nalazi sektor za privatizaciju i stečaj, gde je smeštena objedinjena dokumentacija Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda. Te dve institucije su 2015. ugašene i njihova arhiva se sada nalazi u Ministarstvu koje je u martu prošle godine odbilo moj zahtev za pristup građi. Obratila sam se Povereniku za informacije od javnog značaja i on je u junu 2019. poništio rešenje Ministarstva. Ali, to nije bilo dovoljno i moj zahtev je i u ponovnom odlučivanju odbijen sa obrazloženjem da tražim preveliki broj informacija što bi, navodno, zahtevalo da inače malobrojni zaposleni u Ministarstvu odgovore na svoje druge obaveze. To, naravno, nije tačno, jer nisam od njih tražila da rade istraživanje, nego da mi obezbede malo prostora i dnevno daju po nekoliko fascikli sa mesečnim izveštajima Agencije. Tvrdili su i da se sva dokumenta nalaze na njihovom sajtu, ali ni to nije istina, ničeg nema na tom sajtu – kaže naša sagovornica i dodaje da je prethodnu knjigu radila na osnovu dokumentacije koju je dobila u Agenciji za privatizaciju, gde joj je bio dozvoljen pristup.

Ona ukazuje da takvim stavom Ministarstvo privrede želi da isključi mogućnost naučnog kritičkog preispitivanja ekonomskih politika kako bi sebi napravilo prostor za stvaranje jedne manipulativne slike o stvarnosti i ekonomskim kretanjima, slike koja je u potpunom razilaženju sa realnom ekonomskom situacijom, a takođe i da zaštite kapital stečen pljačkom društvene svojine.

Dodaje i da je zanimanje naučnika za tu dokumentaciju razumljivo jer je pitanje privatizacije u poslednjih deset godina jedno je od najznačajnijih tema moderne političke ekonomije.

Ministarstvo ne dozvoljava pristup građi jer ne želi da se obave istraživanja koja bi govorila o efektu privatizacije, kako na mikro tako i na makro nivou.

Foto: Pixabay

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza