Naslovna  |  Vesti  |  Organizacije civilnog društva značajne za uključivanje građana u odlučivanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 10. 2020.

Izvor: N1 - ObjektivNo1

Organizacije civilnog društva značajne za uključivanje građana u odlučivanje

Jedan od osnovnih principa dobre uprave je uključivanje građana u donošenje odluka kroz formu javnih politika. Participiranje je moguće na različite načine, a jedan od njih je udruživanje u organizacije civilnog društva. Značajna sredstva Evropske unije ulažu se u jačanje kapaciteta civilnog društva kako bi taj sektor bio ravnopravan partner u dijalogu.

Organizacije civilnog društva predstavljaju značajan društveni resurs – one imaju ekspertizu, ali su i stalno na terenu u kontaktu sa građanima, objašnjava direktor Kancelarije za saradnju sa cilvilnim društvom Žarko Stepanović.

On naglašava da je značajan pomak u tom pravcu napravljen usvajanjem Smernica za uključivanje organizacija civilnog društva u radne grupe za izradu predloga dokumenata javnih politika i nacrta, odnodno predloga propisa, koje su upravo oni predložili Vladi.

"Sada je obaveza svakog državnog organa da na samom početku objavi polazne osnove tog dokumenta koji želi da donese, zapravo dokumenta javne politike, da objavi ex ante odnosno ex post analizu tj. analize efekata koje će nova politika imati na društvo, da uključi zainteresovanu javnost u taj proces, da uključi po mogućnosti i civilno društvo u radne grupe za izradu dokumenata javne politike ili propisa i naravno na kraju ono što je i ranije bilo u našem zakonodavnom sistemu, to je da otvori javnu raspravu o tim dokumentima koji su predlozi propisa", ističe Stepanović.

Podsetimo, javne politike deo su reforme javne uprave, čiji je glavni koordinator Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Evropska unija naročito insistira na unapređenju kreiranja i sprovođenja javnih politika uz široko učešće javnosti u okviru reforme javne uprave.

Foto: N1 printscreen

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza