Naslovna  |  Vesti  |  Krupanj i Loznica na nogama: Protest protiv kompanije Rio Tinto
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 10. 2020.

Izvor: CEMAFORUM.rs / Zelena patrola

Krupanj i Loznica na nogama: Protest protiv kompanije Rio Tinto

Mineral jadarit otkriven je 2004. godine blizu Loznice, u zapadnoj Srbiji. Kompanija Rio Tinto je završila istraživanja u februaru 2020. Ležište "Jadar" ima visokokvalitetnu rudu koja sadrži bor i litijum. Projekat "Jadar" podrazumeva rad na razvoju rudnika podzemne eksploatacije i izgradnju industrijskog postrojenja za metalurško-tehnološku preradu koncentrata jadarita. Početak eksploatacije rude može se očekivati krajem 2021. godine.

Najava početka radova eksploatacije i prerade minerala jadarita od strane kompanije Rio Tinto dovela je do organizovanja niza protesta građana, koje će ugroziti realizacija ovog projekta.

-Očekivali smo i zahtevali od odbornika u SO Loznica da odbiju prostorni plan regulacije puta Valjevo – Loznica,  u dužini od 13,4 km, koji prolazi kroz opštinu Loznica, koji je, ustvari, put koji obezbeđuje infrastrukturu rudniku Rio Tinto. Međutim, oni su glasali za taj prostorni plan, ne vodeći računa o stvarnim potrebama i interesima građana zapadne Srbije – kaže Miroslav Mijatović iz udruženja Podrinjski Antikorupcijski Tim-PAKT iz Loznice.

Dušan Filipović, advokat koji zastupa Podrinjski Antikorupcijski Tim - PAKT ističe da ne traže ništa više nego što su se izborili preci. "Ustav Republike Srbije garantuje nam pravo na zdravu životnu sredinu. Na tzv javnim raspravama nismo dobili odgovore na najvažnija pitanja: kako će izgledati flotacija rude, kako će se i gde deponovati jalovina iz rudnika i kakav će to uticaj imati na životnu sredinu, navodi Filipović.


- Iako su na području Srbije, odnosno Loznice i Gornjeg Jadra prisutni već više od 15 godina, iz kompanije Rio Tinto se ne mogu dobiti informacije o tome kako će izgledati flotacija litijuma i bora, i koji će biti sastav pogača koje će biti odlagane na jalovište. Bez ovih odgovora, nema ni diskusije u Prostornom planu posebne namene za rudnik litijuma, koga su nezadovoljni građani i civilno društvo proglasili za nevažeći. Podrinjski antikorupcijski tim je došao do izveštaja Zavoda za javno zdravlje Šabac iz maja meseca 2013. godine u kojem se kompanije Rio Tinto preporučuje da zatvori jednu od bušotina na Brezjaku sa koje je uzorkovana podzemna voda zbog povišene koncetracije amonijum jona, gvožđa, bora i fenola. U izveštaju se navodi i da je utvrđena značajna količina litijuma i silicijuma u vodi za koje ne postoji norma u važećim propisima Republike Srbije - ističu u Podrinjskom Antikorupcijskom Timu - PAKT iz Loznice.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza