Naslovna  |  Vesti  |  Disciplinovati finansiranje u zdravstvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 01. 2013. Srbija

Izvor: Beta, Novi magazin

Disciplinovati finansiranje u zdravstvu

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović najavila je proširenje prava pacijenata u Srbiji uvođenjem finansijske discipline u zdravstvu, pre svega uplaćivanjem doprinosa i istakla da je neplaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje krivično delo.

Ministarka je u intervjuu ageniciji Beta rekla da će se disciplinovati finansiranje u zdravstvu ikroz uvođenje cetralizovanog snadbevanja bolnica, što će kako je navela, doprineti i smanjenju korupcije u zdravstvu.

"Cinjenica je da su svi zdravstveni radnici i rađani Srbije nezadovoljni pozicijom u zdravstvenom sistemu i svi su u pravu. Budžet za zdravstvo je nešto manji nego u prethodnoj budžetskoj godini, ali finansijska disciplina, plaćanje doprinosa i cinjenica da je neuplaćivanje doprinosa krivično delo po novim izmenama zakona me upućuje na to da će biti nešto više novca u zdravstvu pa će biti i proširena prava pacijenata", rekla je ona.

Slavica Đukić Dejanović je navela da su, od kad je ona na funkciji ministarke zdravlja, već proširena neka prava pacijenata poput prava samohranih roditelja dece do sedam godina, zatim prava u oblasti imunizacije i skrininga, a svi, kako je rekla, koji nemaju socijalno osiguranje iz budžeta "imaće sredstva za svoje potrebe".

"Ustanove će same napraviti planove svega što im treba, pa će se po tome centralizovano snadbevati od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). To za sad nije predviđeno za dnevne nabavke za ishranu, higijenu i slično, jer nemamo kapaciteta da se to centralizovano snadbeva", rekla je ministarka.

Govoreći o dugu u zdravstvu od 13,5 milijardi dinara, koji su pretežno napravile bolnice nenamenskim trošenjem sredstava, navela je da je "vlada obavezala direktore da više ne smeju tako da se ponašaju", i istakla da je Ministarstvo finansija, čije inspekcije ispituju kako je taj dug nastao, "vrlo informisano".

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza