Naslovna  |  Vesti  |  Oštriji uslovi za penziju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 01. 2013. Srbija

Izvor: ObjektivNo1., Agencije

Oštriji uslovi za penziju

Novi, oštriji uslovi za odlazak u penziju počeli su da važe od 1.januara, pa će se za muškarce povećati samo starosna granica, a žene će morati da rade i četiri meseca duže. Muškarci mogu u penziju sa 54, žene sa 53 godine i četiri meseca.

Izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđaju da se od 1. januara 2013. starosna granica za odlazak muškaraca u penziju podiže za četiri meseca, tako da je donja starosna granica 54 godine, dok se za žene ta granica pomera na 53 godine i četiri meseca.

Pomoćnik direktora Sektora za ostvarivanje prava iz PIO u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Branislav Rašić, objasnio je u izjavi Tanjugu da se za žene menja i uslov u pogledu dužine radnog staža, jer će buduće penzionerke morati da rade četiri meseca duže da bi stekle taj status. Prema njegovim rečima, žene će moći da računaju na punu penziju sa navršenih 35 godina i četiri meseca radnog staža.

Rašić je napomenuo da se i uslovi za porodičnu penziju menjaju tako što se starosna granica uvećava za šest meseci, pa će udovice morati da imaju najmanje 51 godinu, a udovci 56 godina da bi ostvarili to pravo.

Uniformisani i policijski službenici sa posebnim ovlašćenjima, pripadnici BIA, VOA, VBA i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, moći će da se penzionišu sa najmanje 53 godine i šest meseci života i 21 godinom staža. Uslov je da su na radnim mestima sa beneficiranim radnim stažom proveli 11 godina.

Ostali policijski službenici i pripadnici vojske koji imaju beneficirani radni staž u 2013. će moći da se penzionišu ako napune 56 godina života, a da pritom imaju 25 godina staža i najmanje 15 godina beneficiranog radnog staža.

- Osnovni uslov za odlazak u starosnu penziju se ne menja, a to je za muškarce 65 godina života i 15 staža, a za žene 60 godina života i 15 godina staža - naglasio je Rašić.

Izmenama Zakona o PIO predviđeno je da se uslovi za odlazak u penziju postepeno pooštravaju do 2023. godine, ne samo u pogledu godina života već i radnog staža.

 Tada će za dobijanje pune penzije biti potrebno da muškarac ima 40 godina staža i najmanje 58 godina života, a žena 38 godina štaža i minimum 58 godina života.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza