Naslovna  |  Vesti  |  Građevinski materijali poskupeće za 20 odsto
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 01. 2013. Srbija

Izvor: ObjektivNo1., V.Novosti

Građevinski materijali poskupeće za 20 odsto

Građevinski materijali poskupeće tokom godine za oko 20 odsto - procena je Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije. Razlog su najavljene više cene energenata i rudne rente, što na kraju znači i veće izdatke na ime poreza.

Kako proizvođači materijala već duže imaju problem sa plasmanom svojih proizvoda, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu, očekuje se da polovina sada "živih" fabrika do kraja godine stavi katanac na brave. Bez posla će tako ostati oko 5.000 radnika. PKS traži hitan sastanak sa predstavnicima resornih ministarstava, kako bi se našlo rešenje.

Proizvođači ostalih građevinskih materijala, a to su pretežno mala i srednja preduzeća, imaće velike probleme sa plasmanom proizvoda, pa se i u tom segmentu može očekivati značajna redukcija radne snage. Bez aktiviranja visokogradnje, nema opstanka za proizvođače građevinskih materijala i građevinsku industriju u celini. Sve ono što država predviđa da radi u stanogradnji nije dovoljno da se pokrene tržište. Država mora da nađe način da se u izgradnju kvadrata uključe privatni sektor i stambene zadruge. Takođe, da bi se pokrenula proizvodnja, a time i punio budžet, porez za repromaterijal, koji se koristi isključivo za stambenu izgradnju, treba da se svede na razumnu meru. Nekada je bio četiri odsto, a sada je 20.

Uz ministra Velimira Ilića i neimari podržavaju inicijativu Građevinske direkcije Srbije da se obaveze prema državi izmiruju kvadratima. Jedna od mera je i da se obaveze građevinske industrije prema bankama reprogramiraju, isto kao i dugovanja prema javnim preduzećima.

- Pokretanje proizvodnje je jedino rešenje, od stečaja građevinskih firmi niko neće imati korist - ističe Rodić. - Vrednost imovine preduzeća u ovom trenutku je veoma niska, što znači da bi se iz stečajne mase teško namirili poverioci. Izlaz je aktiviranje naše građevinske operative u inostranstvu zašta je potrebno obezbediti validne garancije domaćih banaka, kao i referentne poslove u zemlji, kako bi mogli da nastupimo na trećim tržištima. Pod hitno treba usvojiti zakon o licenciranju firmi, što je jedini način da se izbegne veliko crno tržište.


Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza