Naslovna  |  Vesti  |  Onlajn prijava poslodavaca za dualno obrazovanje do kraja januara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

08. 01. 2021.

Autor: Beta

Onlajn prijava poslodavaca za dualno obrazovanje do kraja januara

Poslodavci u Srbiji koji žele da se uključe u sistem dualnog obrazovanja do kraja januara mogu da podnesu onlajn prijavu preko veb portala Privredne komore Srbije (PKS), saopšteno je danas.

Iz PKS su poručili da je proces prijavljivanja potpuno digitalizovan i pojednostavljen tako da u tri koraka svi zainteresovani mogu napraviti profil i podneti prijavu.

Rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS Mirjana Kovačević pozvala je poslodavce da se uključe u dualni sistem obrazovanja i da zajedno sa PKS kreiraju obrazovne modele u skladu sa potrebama privrede za kadrovima i tržišta rada.

Ona je dodala da će PKS od 11. do 19. januara organizovati onlajn sektorske sastanke sa predstavnicima kompanija na kojima će biti detaljno predstavljena procedura uključivanja u dualno obrazovanje, prava, obaveze i odgovornosti poslodavaca i razmatrana sva važna pitanja za ovaj vid školovanja mladih.

„Do sada je više od 4.000 učenika u Srbiji završilo školovanje po dualnom modelu obrazovanja i oko 70 odsto je našlo posao upravo u kompanijama u kojima su učili kroz rad ili u okviru struke, dok je oko 30 odsto nastavilo dalje školovanje“, kazala je Kovačević.

Ona je navela da u tekućoj 2020/2021. školskoj godini oko 6.900 srednjoškolaca učenje kroz rad realizuje u skoro 900 kompanija, za jedan od 47 obrazovnih profila, a najtraženiji su iz mašinske i elektroindustrije, kao i oni iz oblasti ugostiteljstva, turizma i trgovine.

Prema njenim rečima na inicijativu privrede, od sledeće 2021/2022. školske godine uvode se i novi profili kao što su tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, trgovinski tehničar, stolar i tehničar štampe.

U saopštenju PKS se navodi da će konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneti objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2021. godine.

Foto: PIxabay

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza