Naslovna  |  Vesti  |  Danas presuda Simonoviću za paljenje kuće novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 02. 2021.

Autor: Danas

Danas presuda Simonoviću za paljenje kuće novinara

Drugi osnovni sud u Beogradu danas će izreći prvostepenu presudu bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, koji je optužen da je organizovao paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića.

Simonoviću se na teret stavlja krivično delo izazivanje opšte opasnosti, zbog koje je tužilaštvo tražilo da mu sud izrekne kaznu od osam godina zatvora. Za Aleksandra Marinkovića, kojeg optužnica tereti da je neposredno izvršio krivično delo, tužilaštvo zahteva kaznu od šest godina zatvora. Ukoliko sud uvaži stav tužilaštva, bivši policajac Vladimir Mihailović biće osuđen na pet godina. Optužnicom je obuhvaćen i Igor Novaković, koji se tereti da je posredovao između Mihailovića i Marinkovića, ali njemu neće biti izrečena presuda, pošto je sudija u odnosu na njega razdvojio postupak kada se njegov advokat nije pojavio u sudnici.

Prema mišljenju oštećenog Milana Jovanovića policija i tužilaštvo su u ovom slučaju uradili odličan posao, dokazavši krivicu okrivljenih.

– Mihailović je tri puta priznao da je radio po nalogu Dragoljuba Simonovića, pre nego što je promenio iskaz. Ja sam Simonovića okrivio istog jutra kada mi je zapaljena kuća, znajući da je to učinio zbog tekstova koje sam pisao o proneverama sredstava u opštini Grocka. Ni sa kim drugim ja nisam imao ikakvu zavadu, naveo je Jovanović, dodajući da očekuje adekvatnu odluku suda.

S druge strane, advokat Viktor Gostiljac, koji u ovom postupku brani Dragoljuba Simonovića, naglašava da prvobitni Mihailovićev iskaz nije pribavljen u zakonitom postupku, ističući da je po sredi pravni skandal.

– Tužilaštvo i policija su dužni da dokaze pribavljaju u skladu sa zakonom. Ukoliko to ne učine, presuda koja se na njima temelji predstavlja Pirovu pobedu za tužilaštvo, ali i poraz za društvo u celini, kaže Gostiljac.

Pored Novakovića, na izricanju presude neće biti ni Aleksandar Marinković, koga tužilaštvo tereti kao neposrednog izvršioca. On se već godinu dana nalazi u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu. Još pre početka ovog sudskog postupka, sporazum o priznanju krivice potpisala je pevačica Bojana Cvetković Šijacki, koja je priznala da je Marinkovića vozila do kuće Milana Jovanovića.

Kuća u kojoj Jovanović živi sa suprugom zapaljena je 12. decembra 2018. godine kada je kroz prozor garaže ubačen „Molotovljev koktel“. Jovanović i njegova supruga su uspeli da izađu iz kuće, ali je na kući pričinjena ogromna materijalna šteta. Dragoljub Simonović je nakon podizanja optužnice podneo ostavku na mesto predsednika opštine Grocka.

Foto: Pixabay

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza