Naslovna  |  Vesti  |  Istraživanje SĆF I CEPRIS-a: Retke presude za pretnje i napade na novinare, predugi medijski sporovi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 02. 2021.

Izvor: CEMAFORUM.rs

Istraživanje SĆF I CEPRIS-a: Retke presude za pretnje i napade na novinare, predugi medijski sporovi

Tek svaki deseti prijavljeni slučaj pretnji i napada na novinare završava se pravnosnažnom sudskom presudom, pokazalo je istraživanje Slavko Ćuruvija fondacije i Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS). Istovremeno, medijski sporovi u slučajevima govora mržnje, zaštite maloletnih lica, obezbeđivanja dostojanstva žrtava nasilja i zaštite časti i ugleda u proseku traju oko dve godine, i pored hitnosti predviđene Zakonom o javnom informisanju i medijima. Dužina trajanja ovih postupaka onemogućava zaštitu tužilaca ili tuženih.

Analiza je pokazala da sudovi imaju tendenciju da izriču blage krivične sankcije: od 20 krivičnih presuda, izrečena je samo jedna kazna zatvora koja je trebalo da bude izdržana u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, i to u trajanju od šest meseci. Najstroža izrečena kazna bila je kazna kućnog zatvora u trajanju od godinu dana, ali bez elektronskog nadzora. U osam slučajeva izrečena je uslovna osuda. Od ukupnog broja postupaka, devet je okončano sporazumom o priznanju krivičnog dela, a četiri oslobađajućim presudama ili odlukama kojima se optužni akt odbija ili odbacuje.

Kada je reč o parničnim postupcima vođenim protiv pet analiziranih medija na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima, u periodu 2017–2019, raspon dosuđenih naknada štete kretao se od 40.000 do 420.000 dinara. U 2017. godini prosek isplaćene štete bio je 75.000 dinara, u 2018. taj iznos bio je 85.000 dinara, a u 2019. godini – 88.000 dinara. Navedeni iznosi nameću potrebu za ozbiljnom analizom da li sud, dosuđivanjem naknade štete u visini koja ne može predstavljati adekvatnu satisfakciju tužiocu, doprinosi sve neprofesionalnijem radu medija. Preporuka je da visina dosuđene naknade štete zavisi i od učestalosti i ponavljanja kršenja prava istih tuženih u odnosu na istog tužioca. Ovaj kriterijum treba uneti u zakon da bi se suzbile kampanje zastrašivanja, diskreditovanja ličnosti i govora mržnje.

Tužbe protiv medija je u ovom periodu podnelo dvadeset dvoje novinara. Od ovog broja, u četiri slučaja je njihov zahtev odbijen pravosnažnom presudom. Najviše tužbi podneto je protiv lista Kurir.

Analiza žalbenih postupaka pokazala je da drugostepeni sud uspešno vrši ujednačenje prakse. Samo 4,76 odsto ukinutih presuda ukazuje na zadovoljavajući rad prvostepenih sudova.

Autori analize su Vida Petrović Škero, Kruna Savović, Nataša Jovanović i Relja Radović. Kompletan tekst analize objavljen je na ovom linku.

Foto: SĆ fondacija

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza