Naslovna  |  Vesti  |  Nova radna mesta tek 2014.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 01. 2013. Srbija

Izvor: B92, Objektivno1.

Nova radna mesta tek 2014.

Najveći ekonomski problem Srbije je visoka stopa nezaposlenosti od oko 23,5 odsto - sindikati očekuju da će ona početi da se smanjuje tek 2014. godine.

S druge strane, predstavnici države očekuju da će se rast stope nezaposlenosti zaustaviti u ovoj godini.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović procenjuje da u ovoj godini ne treba očekivati boljitak, u smislu smanjenja nezaposlenosti, već tek u 2014. godini.

Učestvujući u emisiji "Upitnik" na RTS, Orbović je izneo podatak da je u 2012. između 100 i 300 radnika dnevno dobijalo otkaz u Srbiji. 

Zbog najavljenog restruktuiranja javnih preduzeća očekuje se da će bez posla u 2013. ostati oko 60.000 ljudi, rekao je Orbović i dodao da bi za njih trebalo obezbediti plate kroz državne subvencije. 

Komentarišući podatak da veliki broj ljudi u Srbiji radi "na crno", Orbović je kazao da deo krivice snosi i država koja gleda "kroz prste" na tu pojavu, radi očuvanja socijalnog mira. 

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović očekuje da će u 2013. godini rast nezaposlenosti biti zaustavljen. Jovanović veruje da će borba protiv korupcije i kriminala dovesti do novih investicija i rasta zaposlenosti, uz već najavljene promene u zakonskoj proceduri za otvaranje novih radnih mesta. 

Izlaz iz ove situacije je razvoj preduzetništva, uz određeni podsticaj države, naglasio je Jovanović i dodao da je kljucni deo problema struktura nezaposlenih, jer jedna trećina ili oko 240.000 nezaposlenih nema odgovarajuće stručno obrazovanje, a od toga oko 80.000 nema osnovno obrazovanje. 

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović rekao je da je u prošloj godine devet odsto zaposlenih izgubilo posao, ali je posao dobilo nešto preko tri odsto. Glavni razlog što je u prošloj godini smanjena nezaposlenost su sezonski poslovi, rekao je Martinović i naveo podatak da je na "crnom" tržištu angažovano oko 12 odsto nezaposenih u Srbiji ili gotovo 400.000 ljudi. 

Martinović je najavio i donošenje Akcionog plana za zapošljavanje, koji bi uskoro trebalo da usvoji Vlada Srbije, u cijem će fokusu biti mladi.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza