Naslovna  |  Vesti  |  Dveri: Pustite Šešelja na slobodu!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 01. 2013. Srbija

Izvor: ObjektivNo1.

Dveri: Pustite Šešelja na slobodu!

Uoči 10-godišnjice tamnovanja dr Vojislava Šešelja u Haškom tribunalu, Dveri traže da Šešelj bude pušten na slobodu do izricanja presude u junu mesecu, saopšteno je iz Pokreta Dveri.

Aristotel je rezonujući delatnost sudova ustanovio da „ići sudiji znači ići pravdi“. Ipak, poslednje donete presude i višegodišnja praksa Tribunala u Hagu potvrđuju suprotno pravilo – da ići sudiji Tribunala u Hagu znači ići nepravdi i jednom političkom sudu nad srpskim narodom, budući da je svima postalo jasno da je Hag krajem 2012. godine postao rekorder i deponija tzv. međunarodne nepravde.

U Hagu se presuđuje  u ime i za račun političkih shvatanja Zapada o raspadu SFRJ, umesto da se sudi po pravu i pravdi. Zato je potpuno neshvatljivo zašto nema adekvatne podrške države Srbije svim licima kojima se u Hagu sudi, jer je u našem interesu da se dokaže prava istina o raspadu SFRJ i krivici secesionističkih naoružanih formacija u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu i Metohiji. Pritom, sadržina normi međunarodnog prava ide u prilog poziciji koju je Srbija imala prilikom raspada bivše SFRJ,  koja je razbijena putem niza nasilnih secesija protivno normama međunarodnog prava.

Pokret Dveri bezrezervno osuđuje praksu ovog lažnog tribunala i po ko zna koji put ukazuje srpskoj javnosti, a naročito  domaćim vlastodršcima, da je krajnje vreme da Republika Srbija zauzme nedvosmislen kritički stav prema Haškom tribunalu i zatraži momentalno puštanje na slobodu svih lica koja se trenutno nalaze u pritvoru,  uz omogućavanje da se u daljem toku postupka brane sa slobode. Ovo se posebno odnosi na Vojislava Šešelja kome se uskoro navršava 10 godina kako se nalazi u zatvoru, što predstavlja očigledno i grubo kršenje svih međunarodnih standarda kojima je uređena materija pritvora.

Odlaganje suđenja dr Vojislavu Šešelju za 18. jun 2013. godine je skandalozno i ukazuje na to da je i samo zadržavanje dr Vojislava Šešelja u pritvoru apsolutno neopravdano. Dveri apeluju na sve nadležne državne organe da se uputi jasan zahtev Tribunalu u Hagu u cilju momentalnog puštanja dr Vojislava Šešelja na slobodu, jer je očigledno da su razlozi njegovog zadržavanja u pritvoru političke prirode, pa čak i usmereni ka unutrašnjoj političkoj upotrebi, što je po mišljenju Dveri nedopustivo. Dveri smatraju da je ovakvo političko suđenje u Hagu apsolutno neprihvatljivo, dok je upotreba političkih razloga za zadržavanje u pritvoru primer brutalnog nasilja nad pretpostavkom nevinosti i slobodom dr Vojislava Šešelja, navodi se u saopštenju za javnost Pokreta Dveri.

Nema komentara.

Ostavi komentar