Naslovna  |  Vesti  |  Skuplja i struja(VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 02. 2013. Čačak, Ovčar Banja

Autor: O.S.M. Izvor: ObjektivNo1.

Skuplja i struja(VIDEO)

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović najavila je danas da se uskoro može očekivati povećanje cena struje.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović je rekla, prilikom posete Hidroelektrani u Ovčar Banji, da će uskoro doći do povećanja električne energije, ali da poskupljenja struje neće biti dok se ne urade socijalne karte i novi tarifni sistem.

"Socijalne karte u energetici su završene, kao i novi tarifni sistem koji će omogućiti pravednije plaćanje, odnosno da oni koji troše manje plaćaju manje, jer su siromašni ili energetski efikasni, a da oni koji troše mnogo struje, plaćaju veću cenu", rekla je ministarka, najavivši da će uredba biti doneta za desetak dana.

Mihajlovićeva je dodala da visinu cene električne energije ne određuje ni ministar niti EPS, koji mogu da imaju svoje želje, ali da poslednji sud o ceni daje regulatorna Agencija za energetiku.

Ministarka je rekla da ruski gas mora da bude 10 odsto jeftiniji, s obzirom da ulazna cena gasa iznosi oko 475 dolara na 1.000 metara kubnih.

"Mi očekujemo da ona bude u rasponu izmedju 370 i 380 dolara. Ne bih licitirala s tom cenom. Vode se pregovori, ali ono što ne sme više nikada da se desi jeste da u februaru pričamo o tome. Naredne godine godišnji ugovor za 2014. mora da bude završen u decembru 2013, i to će biti zahtev ministarstva", rekla je Mihajlovićeva.

Na cenu gasa pored ulazne cene utiču i troškovi tranzita kroz Madjarsku koji su, prema njenoj oceni, visoki, zatim postojanje posrednika i neracionalnosti koja postoji u Srbijagasu.

"Ministarstvo je sklopilo dugoročni ugovor s Rusijom o isporuci gasa na 10 godina i sada je na Srbijagasu da isposluje godišnje ugovore", rekla je ministarka.

Pogledajte izjave ministarke Z.Mihajlović i Miodraga Čitakovića, direktora Drinsko- limskih hidroelektrana:

Nema komentara.

Ostavi komentar