Naslovna  |  Vesti  |  Tabaković: Inflacija pod kontrolom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 02. 2013. Srbija

Izvor: Beta, ObjektivNo1.

Tabaković: Inflacija pod kontrolom

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković u sredu je ocenila da mere koje preduzimaju centralna banka i Vlada Srbije doprinose makroekonomskoj stabilnosti i vraćanju inflacije u predvidjene okvire.

"Narednih meseci inflacija će dostići maksimum, zbog rasta cena koje su pod kontolom države, ali će do kraja godine biti u ciljanom okviru od četiri procenta, s odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto", rekla je Tabakovićeva na konferenciji za novinare.

Odlaganje poskupljenja struje, po njenim rečima, neće ugroziti plan NBS o svodjenju inflacije u predvidjene okvire, već će samo pomeriti "vrhunac" rasta potrošačkih cena.

Guvernerka je istakla značaj rasta proizvodnje Naftne industrije Srbije (NIS) i izvoza fabrike Fijat automobili Srbija na privredni rast u Srbiji i stabilizaciju platnog bilansa zemlje.

"Ukoliko NIS u 2013. preradi, kako je najavljeno, tri miliona tona sirove nafte, to će na privredni rast imati uticaj od 0,5 procentnih poena i smanjiće spoljnotrgovinski deficit za 100 miliona evra. Izvoz 100.000 Fijatovih automobila doprineće privrednom rastu za jedan procenti poen, a za 300 miliona evra će smanjiti spoljnotrgovinski deficit", rekla je Tabakovićeva.

Direktor Direkcije za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Branko Hinić je kazao da očekuje da će na pad godišnje inflacije uticati i to što će mere fiskalne konsolidacije smanjiti državnu potrošnju, a smanjiće se i privatna potrošnja, zbog pada realnih primanja stanovništva.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza