Naslovna  |  Vesti  |  Šumadinci dočekali Karađorđeviće na Oplencu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 05. 2013. Oplenac

Izvor: Agencije - ObjektivNo1.

Šumadinci dočekali Karađorđeviće na Oplencu

Posmrtni ostaci kralja Petra II, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljevića Andreja Karađorđevića preneseni su iz Saborne crkve u Beogradu u crkvu Svetog Đorđa na Oplencu, gde će danas biti sahranjeni uz najviše državne i verske počasti.

Pomen upokojenim, koji su umrli u izgnanstvu, služio je vladika šumadijski Jovan u prisustvu brojnog sveštenstva i žitelja Šumadije. Pre unošenja u crkvu zemni ostaci na lafetima, uz pratnju konjice, prošli su kroz Topolu gde su brojni građani u špaliru odali poštu članovima dinastije zasipajući kovčege cvećem.

Crkva na Oplencu biće otvorena za mimohod građana do 20 časova, a sutra će biti održana sahrana, kojoj će prisustvovati državni vrh, kao i predstavnici kraljevskih porodica iz sveta.

Dosad je potvrđeno da će sahrani prisustvovati kralj Jordana Abdulah Drugi, emir od Kuvajta, izaslanik japanskog cara, predstavnici evropskih kraljevskih porodica, među kojima i princ Edvard, vojvoda od Kenta, koji će predvoditi britansku kraljevsku porodicu.

U kripti crkve svetog Đorđa, gde će sutra biti položena tela četiri člana porodice Karađorđević počivaju i kraljevi Petar Prvi Karađorđević, Aleksandar Prvi Karađorđević, knez Pavle, knez Aleksandar i rodonačelnik dinastije i vožd Karađorđe Petrović. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza