Naslovna  |  Vesti  |  Rodna godina za srpsko voćarstvo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 07. 2014. Srbija

Izvor: Agencije

Rodna godina za srpsko voćarstvo

U voćarstvu Srbije očekuje se rodna godina, odnosno ukupna proizvodnja od 1,35 do 1,4 miliona tona voća, izjavio je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović, na manifestaciji "Dan kajsije" na Rimskim šančevima.

Podsetivši da je prošla godina bila jedna od najrodnijih u poslednjih deceniju-dve, kada je proizvedeno više od 1,5 miliona tona voća, on je istakao da su voćke dobro pripremljene za ovogodišnji rod, uprkos problemima koje smo imali sa obilnim padavinama i poplavama.

- U srpskom voćarstvu je naglo povećan obim proizvodnje, što potvrđuju podaci da je na početku ovog veka proizvođeno 700.000 tona voća. a u narednih pet godina mogli bismo da dostignemo i dva miliona tona - rekao je Keserović novinarima.

Kada je reč o kvalitetu plodova, on je upozorio da bi u kišnim godinama, kakva je ova, trebalo posebno voditi računa prilikom zaštite biljaka, odnosno da se doze zaštitnih sredstava određuju po zapremini krune drveta, a ne po hektaru, što je pravilo u savremenom voćarstvu.

  

Povodom nezadovoljstva proizvođača niskim otkupnim cenama breskve, višnje i maline, Keserović je rekao da je ključni problem u tome što proizvođači uglavnom nisu vlasnici hladnjača i prerađivačkih kapaciteta, nego su to otkupljivači voća, pa oni mogu da diktiraju cene.

- Proizvođači voća se zato u narednom periodu moraju udruživati, a uz to je potrebno i da vode računa o izboru sortimenta - kazao je on, i napomenuo da je Ministarstvu poljoprivrede predloženo formiranje posebne radne grupe koja će ispitivati koje sorte voća najviše odgovaraju određenom regionu u Srbiji, jer su u tom pogledu pravljene velike greške.

- Imali smo do sada veliko šarenilo sorti voća - napomenuo je Keserović, naglasivši da je bolje gajiti one sorte koje mogu bolje da se čuvaju, poput breskve "glorije".

 

 

  

 

Na voćarskoj manifestaciji "Dan kajsije", kojoj su na oglednim poljima novosadskog Poljoprivrednog fakulteta na Rimskim šančevima prisustvovali mnogi proizvođači i stručnjaci, predstavljene su najsavremenije sorte i selekcije trešnje, šljive, jabuke i kajsije, kao i vodeće podloge za te voćne vrste.

To je bila prilika za promociju projekta "Podizanje ogleda intenzivnog gajenja poljoprivrednih kultura", koji Departman za voćarstvo pri Poljoprivrednom fakultetu radi od pre četiri godine uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Ministarstva poljoprivrede.

Nema komentara.

Ostavi komentar