Naslovna  |  Vesti  |  Patrijarh Kiril u Beogradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 11. 2014. Beograd

Izvor: Agencije - ObjektivNo1.

Patrijarh Kiril u Beogradu

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril stigao je u trodnevnu posetu Srbiji. Tokom posete će patrijarh osveštati spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom i razgovarati sa najvišim crkvenim i državnim zvaničnicima. Crkveni vrh i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić dočekali su na Aerodormu "Nikola Tesla" patrijarha moskovskog i cele Rusije.

Po dolasku, patrijarsi Irinej i Kiril su se obratili novinarima. Patrijarh Kiril je naveo da se nada da će susreti koje će imato u Beogrdu pomoći da se odnosi kreću napred.

"Naše crkve su vezane, da očuvaju poverenje među narodima, što ima veliki značaj", rekao je Kiril.

Patrijarh Kiril je takođe izrazio veliko zadovoljstvo što stupa "na ovu zemlju" i rekao da se oseća kao kod svoje kuće.

"Rusiju i Srbiju i narode dve zemlje povezuju istorija i kultura, kao i zajedinčko ratovanje", naveo je Kiril.

Patrijarh srpski Irinej je rekao da se raduje dolasku patrijarha Kirila. Poželeo mu je prijatan boravak i da se oseća "u našem gradu i narodu kao svoj među svojima".

"Mi tako shvatamo i doživljavamo ovu posetu", istakao je partijarh Irinej.

Tokom posete patrijarhu moskovskom i sve Rusije biće uručen počasni doktorat Bogoslovskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu zbog, kako je rečeno, izuzetnog doprinosa na naučnom polju.

Patrijarsi Irinej u Kiril će u subotu, 15. novembra u Devojačkom parku osveštati spomenik caru Nikolaju Romanovu, koji je nedavno proglašen svecem.

"Taj spomenik je prvi na našem tlu, to je zajednička inicijativa dve države i značajan je zato što je posle nebrojenih spomenika Staljinu i Lenjinu, a posle Informbiroa samo Lenjinu, prvi spomenik iz klasične ruske istorije", rekao je vladika Irinej.

Patrijarh moskovski i cele Rusije položiće i venac na spomenik ruskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu, na Novom groblju u Beogradu, održati pomen na grobu patrijarhu Pavlu u Rakovici.

Patrijarh Kiril završiće posetu Beogradu u nedelju liturgijom u Hramu Svetog Save.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza