Naslovna  |  Vesti  |  Građevinari traži bolje uslove za rad u inostranstvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 02. 2015. Srbija

Izvor: Blic

Građevinari traži bolje uslove za rad u inostranstvu

Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije zatražio je danas od Vlade i udruženja poslodavaca da se upućivanje na rad građevinskih radnika u inostranstvo reguliše zakonom ili kolektivnim ugovorom.

U saopštenju, povodom pogibije šest građevinskih radnika iz Srbije, u požaru na gradilištu u Sibiru, Sindikat zahteva zakonsku regulativu kojim bi se utvrdili minimumi prava i obaveza građevinskih radnika u pogledu uslova rada, smeštaja i bezbednosti na radu.

Sindikat zahteva i da se oduzmu licence i zabrani rad u građevinarstvu svima koji ne poštuju zakone i žele da, kako je istaknuto, "na muci i znoju građevinskih radnika brzo dođu do bogatstva".

Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije zahteva od Vlade, resornih ministarstava, inspekcijskih i pravosudnih organa da hitno utvrde odgovornost pojedinaca i institucija koji su doveli do tragedije.

Navodi se da se život građevinskih radnika iz Srbije "još jednom pokazao kao manje ili skoro nimalo vredan u odnosu na 'glad' za profitom i sticanjem materijalnih vrednosti novokomponovane plejade srpskih i svetskih kapitalista koji se prema životima građevinskih radnika odnose kao prema potrošnoj robi".

Sindikat radnika građevinarstva očekuje da Vlada Srbije povodom tragedije u Sibiru proglasi Dan žalosti.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza