Naslovna  |  Vesti  |  Sindikati traže spas za preduzeća
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 02. 2015. Srbija

Izvor: Agencije

Sindikati traže spas za preduzeća

Savez samostalnih sandikata Srbije zatražio je u sredu da se kroz javno-privatno partnerstvo spasi deo od 188 preduzeća odredjenih za okončanje privatizacije stečajem.

Prema predlogu sindikata, za preduzeća koja bi mogla profitabilno da posluju, trebalo bi kroz javno privatno partnerstvo, obezbediti kvalitetan menadžment, reorganizaciju i dokapitalizaciju. 

 "Otpuštanje zaposlenih u Srbiji, makar to bilo i uz socijalni program, nije mera za rešavanje pitanja narasle nezaposlenosti koja je medju najvećim u regionu i Evropi", navodi se u saopštenju Saveza samostalnih sindikata Srbije.

  

 

Kako je istaknuto, "odredjena preduzeća, poput onih iz oblasti remonta lokomotiva, železničkih i vučnih vozila, zbog ukupnog zapuštenog stanja u železnici nisu bila u situaciji da u punoj meri koriste kapacitete i dokažu svoju tehničku i tržišnu sposobnost, ali pretpostavljamo da će sada kada se menjaju investicioni uslovi vezani za obnovu infrastrukture i voznog parka srpskih železnica, biti ekonomski rentabilna".

Dodaje se da je slična situacija i s preduzećima vagonogradnje i izrade metalnih konstrukcija. U Sindikatu se pitaju da li Srbiji zaista ne trebaju preduzeća preradjivačke industrije, gradjevinarstva, izgradnje puteva, autoputeva i hidro-gradjevinskih objekata, poljoprivrede, gajenja voća, šumarstva, ribarstva i drugih oblasti.

Nema komentara.

Ostavi komentar