Naslovna  |  Vesti  |  Besplatni udžbenici samo za najsiromašnije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 03. 2015. Srbija

Izvor: Danas

Besplatni udžbenici samo za najsiromašnije

Prijavljivanje đaka za besplatne udžbenike počelo je u svim osnovnim školama. Udžbenike će u sledećoj školskoj godini dobiti samo osnovci iz najsiromašnijih porodica. Rok za prijavu je 13. mart, a zatim će škole formirati liste i dostaviti ih ministarstvu.

Besplatne udžbenike u novoj školskoj godini dobiće samo učenici čiji su roditelji bez posla ili imaju niska primanja, deca samohranih roditelja, kao i porodice sa više školske dece.

"Nalazimo se teškoj situaciji i, jednostavno, najsiromašnijima treba najviše pomoći. Moramo voditi računa da neke porodice imaju u petom razredu po dvoje ili troje dece. Ne može sve padati na teret porodice", kaže Zorana Lužanin iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nova pravila znače da besplatne udžbenike za tri predmeta u nižim razredima sada menjaju komleti za najsiromašnije. Umesto samo da ih koriste u jednoj školskoj godini, đaci će knjige moći da zadrže do kraja osnovne škole.

"Zamislite dete od sedam godina koje ne sme ništa da piše po udžbeniku. Ovakvim projektom mi želimo da kažemo kako udžbenik pripada učeniku", dodaje Lužanin.

 

Budžet za besplatne udžbenike nije promenjen, ali je 600 miliona dinara sada drugačije raspoređeno.

"Možemo ideološki da raspravljamo da li besplatne udžbenike treba da imaju sva deca ili samo ona siromašna. Ako nemate sredstava da pokrijete troškove za svu decu, onda mislim da mnogo više smisla ima da to malo sredstava rasporedite na siromašniju decu", smatra Gordana Matković iz Centra za socijalnu politiku.

Prema materijalnom statusu, đaci će biti podeljeni u 11 kategorija i to na osnovu formulara koje će popunjavati roditelji. Informacije i potvrde koje su za to potrebne, učenici će dobiti u školama.

"Formulare koje su dobili, đaci moraju doneti da utvrdimo kolika su nečija primanja. Tada ćemo znati ko je stvarno ugrožen prema onim kategorijama koje je propisalo ministarstvo", kaže direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" Zlatko Grušanović.

Nove mere Ministarstva predviđaju i precizne cene udžbenika, što znači da pojedini kompleti ne bi trebalo da koštaju i do 10.000 dinara više nego ostali.


Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza