Naslovna  |  Vesti  |  Upis prvaka od danas
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 04. 2015. Srbija

Izvor: Agencije

Upis prvaka od danas

Počinje prijavljivanje mališana rođenih od 1. marta 2008. do 1. marta 2009. Rok do kraja maja, većina škola primaće zahteve do septembra

U OSNOVNIM školama u Srbiji danas počinje upis đaka prvaka koji će zvanično trajati do kraja maja, mada će većina škola primati zahteve do početka školske godine. Prvi put će u đačke klupe sesti mališani rođeni u periodu od 1. marta 2008. do 1. marta 2009. godine, a prema podacima Ministarstva prosvete njih je 68.740. Koliko će tačno najmlađih đaka krenuti u školu znaće se posle upisa, a statistika pokazuje da je prošle godine bilo 66.276 prvaka.

Budući prvaci se upisuju u školu kojoj teritorijalno pripadaju, mada škole ukoliko imaju mogućnosti mogu upisati i đake koji žive na nekoj drugoj opštini. Prijave za upis u školu kojoj teritorijalno ne pripadaju roditelji su podnosili do 1. februara. Razlozi za "promenu" škole su blizina posla roditelja, strani jezik koji se uči, produženi boravak, izborni predmeti, dodatne aktivnosti u školi...

 

 

Prilikom upisa deteta u prvi razred buduće đake testiraju pedagog i psiholog, primenom standardnih postupaka i instrumenata, preporučenih od nadležnog zavoda, odnosno ovlašćene stručne organizacije. Ako ne postoji mogućnost da se dete ispita na maternjem jeziku, škola angažuje prevodioca na predlog nacionalnog saveta nacionalne manjine. Škola može da utvrdi potrebu za donošenjem individualnog obrazovnog plana (IOP) ili dodatnom podrškom u obrazovanju.

Deca starosti od šest do šest i po godina mogu krenuti u prvi razred, posle provere spremnosti za polazak u školu koju radi psiholog škole, koji može da preporuči upis deteta u prvi razred ili da odloži polazak u školu za godinu dana, uz pohađanje obaveznog pripremnog predškolskog programa.

POTREBNA DOKUMENTA

ZA upis u prvi razred roditelji treba da dostave izveštaj lekarskih pregleda deteta, potvrdu o pohađanju pripremnog predškolskog programa i izvod iz matične knjige rođenih. Potvrda o završenom pripremnom predškolskom programu je uslov za upis u prvi razred.


Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza