Naslovna  |  Vesti  |  Svakih 45 sekundi jedan zahtev za prekršajni postupak - čak 85% saobraćajnih
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 10. 2015. Srbija

Izvor: RTS

Svakih 45 sekundi jedan zahtev za prekršajni postupak - čak 85% saobraćajnih

Zahvaljujući uvođenju prekršajnih naloga i sporazuma o priznavanju krivice, povećao se broj rešenih predmeta, pa je samo u protekloj godini naplaćeno 39,3 miliona dinara od novčanih kazni i sudskih troškova.

Izračunato je da na svakih 45 sekundi neki prekršajni sud dobije zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, ukupno 600.000 novih zahteva godišnje u čitavoj zemlji.

Pred Prekršajnim sudovima nadležnim za devizne, poreske i carinske prekršaje i one u privredi, radnim odnosima, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, najviše je saobraćajnih prekršaja, čak 85%.

- U odnosu na prošlu godinu za 30% povećan je broj saobraćajnih prekršaja. Najviše prekršaja je zbog nenošenja sigurnosnog pojasa, jer ove godine saobraćajna policija je sprovela kontrole sigurnosnih pojaseva na svim sedištima u motornim vozilima. Takođe izuzetno često otkriveni prekršaji su prekoračenje brzine kretanja i vožnja pod dejstvom alkohola - ukazuje Boban Milinković, načelnik Odeljenja za kontrolu i regulisanje saobraćaja Uprave saobraćajne policije.

 

Povećanje broja prekršaja praćeno je boljom naplatom kazni od čega u budžet godišnje stigne 40 mil EUR.

- Do sada samo u hitnom postupku izrečeno je 2.500 godina mere zabrane upravljanja motornim vozilima. Cilj ovih mera je bio da se za one prekršaje koji se smatraju najetežim koji spadaju u one koji ugrožavaju živote ljudi i imovinu građana Srbije izreknu najdrastičnije kazne - napominje predsednik Vrhovnog prekršajnog suda, Zoran Pašalić.

Efekti zakona vidljivi su na svakom koraku, ocenjuje ministar pravde - najveći je povećanje displine građana.

- Pogledajte u prva tri meseca primene zakona izrečene su 121 kazna rada u javnom interesu, a ove godina preko 750. Da li mogu da kažem da sam zadovoljan? U potpunosti nisam, ali ono što mogu da kažem jeste poseban sistem praćenja efekta zakona koji se primenjuje koji nam omogućuje da intervenišemo tamo gde se on primenjuje loše ili se ne primenjuje u potpunosti, a da ojačamo tamo gde se primenjuje - ističe ministar pravde Nikola Selaković.

Za najteže saobraćajne prekršaje do sada je izrečeno 28.093 dana zatvora i 10.893 kaznena poena. Zaključeno je i ukupno 11.370 sporazuma o priznavanju prekršaja.

Nema komentara.

Ostavi komentar