Naslovna  |  Ne propustite!  |  Požega: Izložba "Kristalizacija"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

11. 04. 2016. Požega

Izvor: ObjektivNo1.

Požega: Izložba "Kristalizacija"

U sredu 13.aprila u Gradskoj galeriji u Požegi, biće otvorena izložba slika, crteža, grafike pod nazivom "Kristalizacija", autora Davora Gromilovića. Otvaranje izložbe je u 20 časova i trajaće do 18.maja.

Davor Gromilović (1985. Sombor). Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu nakon čega upisuje Akademiju umetnosti u Novom Sadu gde, na departmanu likovnih umetnosti, završava osnovne studije slikarstva 2010. godine, a potom i master studije crtanja 2012. godine. Kao umetnik, najviše se bavi istraživanjem na polju slike i crteža, a njegovo stvaralaštvo pored toga sačinjava i rad na muralima, grafikama, dizajnu odevnih predmeta i umetničkih fanzina. Od 2008. godine imao je 14 samostalnih i preko 50 grupnih izložbi kako u svojoj, tako i u nekim evropskim zemljama. Njegova dela nalaze se i u nekolicini umetničkih kolekcija, kao što su zbirka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, zbirka Kulturnog centra Novi Sad i Sombor i druge. Njegovi radovi objavljivani su u mnogobrojnim knjigama, magazinima i fanzinima sa područja Balkana i Evrope.

​ ​

U svojim narativnim radovima često se oslanja na kulturu Balkana, narodnu umetnost, bajke i muziku, kao i na lična iskustva i posmatranja sredine u kojoj živi. U njegovim delima neizostavno je prisustvo mašte, unutrašnjeg sveta i višeslojnih refleksija iz kojih razvija svoje ideje.

 

„...Ovaj izbor radova predstavlja tek mikro seriju u odnosu na konstantno i kontinuirano umetnikovo istraživanje svog unutrašnjeg bića u koliziji sa agresivnom i neizvesnom svakodnevnom realnošću. Putem dominantne upotrebe simbola, kolažiranjem i prožimanjem realnih i nadrealnih situacija i odnosa, umetnik stvara arteficijalni svet unutar kojeg važe drugačiji mehanizmi funkcionisanja.

Formalno, umetnik koristi tradicionalne medije poput slikarstva, grafike i crteža, koji su u funkciji konkretizacije ideje, odnosno koji na najdirektniji način mogu da transponuju i vizuelizuju ideju.
​..

Kada posmatramo sadržaje radova, na prvi pogled nam se mogu učiniti kranje konfuzna i nepregledna mnoštva simbola, neočekivane korelacije objekata i bića, izmenjene perspektive prostora i vremena, magnovenjska atmosfera. Međutim, upravo je to efekat koji autor želi da proizvede, odnosno da  posmatrača koji u svakodnevnom životu pasivno upija instant servirane informacije bez želje i potrebe da o njima razmišlja, stavi u poziciju aktivnog posmatrača i  interpretatora radova.

​..​

 

 

Amalgam različitih duhovitih, sarkastičnih ili apsurdnih situacija koje su nametnute „akterima“ radova, ne razlikuju se mnogo od naše svakodnevne životne prakse, gde je možda jedina razlika u ambijentu. Kompletan vizuelni doživljaj ostavlja interesantan utisak na posmatrača, ali i nedoređenost u semantičkom smislu, što posmatraču ostavlja  prostor za refleksiju.“

​  Kristalizacija /

izvodi iz teksta Amalije Stojsavljević, istoričarke umetnosti

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza