Naslovna  |  Ne propustite!  |  Izdanja 54. Disovog proleća promovisana na Sajmu knjiga
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

26. 10. 2017.

Autor: ObjektivNo1

Izdanja 54. Disovog proleća promovisana na Sajmu knjiga

Osim predstavljanja aktuelne izdavačke produkcije, važno obeležje Sajma knjiga u Beogradu je i bogat prateći program u okviru koga je četvrtu godinu za redom Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis predstavila svoja izdanja.

Na Platou Laze Kostića u Hali 1A u utorak, 24. oktobra 2017. godine čačanska Biblioteka je predstavila publikacije objavljene u okviru 54. „Disovog proleća“: istoimeni časopis, dve pesničke zbirke, „Harmon“ Zlate Kocić i „Uberi me“ Jovane Marojević i katalog izložbe „Svetlosne lestve Zlate Kocić“ Olivere Nedeljković.

Gradska biblioteka u Čačku započela je izdavačku delatnost 1969. godine i do danas utemeljila dve serijske i preko 200 monografskih publikacija objavljenih u sedam edicija ili kao posebna i prigodna izdanja. Veoma značajan segment su publikacije objavljene kao prateći deo Disovih svečanosti koje se svake godine od marta do maja održavaju u Čačku. U ime Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ kao izdavača koji radi skoro pola veka, prisutnima se obratio dr Bogdan Trifunović, direktor Biblioteke i urednik izdanja.

U ediciji „Knjiga gosta“ kao 42. u nizu, izašla je knjiga pesama ovogodišnje dobitnice Disove nagrade, Zlate Kocić. Za knjigu „Harmon“ koja je pre beogradskog videla i frankfurtski sajam knjiga, pogovor pod nazivom „Moć govora o svetu i svetom“ napisao je prof. dr Radivoje Mikić. On je na promociji opravdano izostao, pa je o svom doživljaju i značaju Disove nagrade govorila Zlata Kocić. Nakon toga je pročitala nekoliko svojih pesama.

 

Laureati 54. Disovog proleća

O knjizi „Uberi me“ Jovane Marojević koja je objavljena neposredno pred Sajam, govorila je Sonja Milovanović, član žirija za Nagradu „Mladi Dis“ i autor pogovora „Kosmos se iz pupka rađa“. „U osnovi intimistička, a jednim svojim delom pisana i u duhu ispovedne struje angloameričkog pesništva, osobito na tragu Silvije Plat i En Sekston, kojima i posvećuje određene pesme, ali i u dijalogu sa Marinom Cvetajevom i Emili Dikinson, Jovanina poezija pokreće teme pesničkog ja, ljubavi, lepote i erotizma.“ Jovana Marojević, mlada autorka iz Nikšića zahvalila je žiriju što je među 38 rukopisa izabrao njen i ovenčao ga Nagradom Mladi Dis kao i Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ na objavljenoj knjizi koja tradicionalno izlazi u ediciji „Tokovi“.

Dobitnik Disove nagrade od Gradske biblioteke dobija i izložbu plakata i knjiga sa katalogom u kome je predstavljen životni i pesnički put laureata, izvodi iz kritičke, kao i selektivna bibliografija. O ediciji „Katalozi izložbi“ govorila je Olivera Nedeljković, bibliotekar Zavičajnog odeljenja i autor ovogodišnje izložbe „Svetlosne lestve Zlate Kocić“.

Ukratko je predstavljen i 48. broj časopisa „Disovo proleće“ koji prati istoimenu manifestaciju od 1971. godine, a čiji je urednik Danica Otašević i izbor iz poezije Branka V. Radičevića „ Večita pešadija i srodne pesme“ koja je objavljena u saradnji sa Opštinskom bibliotekom Lučani u Guči, a do kraja godine će imati svoju beogradsku i čačansku promociju.

 

 

Osim izložbe „Dis 1917-2017“ koja je otvorena prvog sajamskog dana, promocije izdavačke delatnosti Biblioteke, brojnih susreta sa kolegama i drugim izdavačima, obilaženja štandova i prikupljanja informacija o novim knjigama koje će Biblioteka nabaviti do kraja godine, bibliotekari čačanske Biblioteke su prisustvovali i svečanoj dodeli međunarodnog književnog priznanja „Srebrni vitez“ našem zavičajnom piscu Mići Milovanoviću.

Jedan od omiljenih pisaca čačanske čitalačke publike primio je nagradu za roman “Molitva za oca Prohora“ iz ruku ambasadora Ruske Federacije u Republici Srbiji, Aleksandra Vasiljeviča Čipurina.

Grupa bibliotekara posetiće Sajam i u petak, 27. oktobra i učestvovati u Forumu Bibliotekarskog društva Srbije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza