Naslovna  |  Ne propustite!  |  "Ko nekad u osam" u Čačku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

01. 10. 2019.

Izvor: Epicentarpress

"Ko nekad u osam" u Čačku

Dragan Đolović, nekadašnji referent za kulturno - umetničke aktivnosti u Klubu Doma, u periodu od 2000. godine pa do njegovog gašenja, oživeo je uspomene i podsetio na značaj nekadašnjeg Doma JNA, različite sekcije, klubove, aktivnosti, književne programe, muzičke večeri, filmske projekcije, pozorišne predstave, sportska takmičenja i još mnogo drugih aktivnosti koje su se odvijale pod ovim krovom.

Bilo je to vreme dobre i uspešne saradnje vojske i građana, vreme koga se treba sećati i sačuvati uspomenu. Sve čestitke kolektivu Gradske biblioteke na inicijativi i predanom radu, sa željom da nastave", kazao je gospodin Đolović.

 

Izložbu "Ko nekad u osam", autora dr Bogdana Trifunovića i Marije Radulović, između ostalog čine devet plakata, četiri uveličana originalna plakata koji ilustruju događaje šezdesetih godina, osam uvećanih fotografija koje poput vremeplova vraćaju u taj period i bude najlepše uspomene. Za dizajn plakata bio je zadužen akademski grafičar Zoran Jureš. Izložen je i gramofon i ploče više muzičkih sastava, projektor, foto-aparat, kostimirane lutke, tak za bilijar i dr.

Takođe, posetioci su mogli da pogledaju i fotografije iz tog perioda i vide i čuju kazivanja naših sugrađana u okviru video - zapisa.

"Postoje dva kurioziteta vezana za ovu izložbu, prvi je da autori nisu ni bili rođeni u periodu kome je postavka posvećena, a drugi je taj da praktično ne postoji nijedna zvanična fotografija Doma JNA kada je useljen u ovaj prostor, te nas je to dodatno inspirisalo da se posvetimo istraživačkom radu i prikupimo što više građe koja bi nam približila to vreme", rekao je dr Bogdan Trifunović, jedan od autora izložbe.

Gospodin Trifunović se osim pomenutim ustanovama kulture zahvalio i pojedincima: Zoranu Brankoviću, Draganu Đoloviću, Danici Otašević, Snežani Šaponjić Ašanin, Ivani Ćirjaković, Goranu Davidoviću, svim sugrađanima koji su za Dan sećanja i narednih dana ustupili fotografije i ispričali zanimljivosti o Domu JNA i svim penzionisanim vojnim licima, redovnim oficirima, civilnim licima zaposlenim pri Domu JNA, članicama Klubu žena koji je postojao u okviru ovog Doma, medijskim kućama "Čačanski glas", Televiziji Galaksija 032 i ostalim medijima, kao i preduzeću "Interglobus" Čačak.

Osim fotografija, predmeta, knjiga o periodu šezdesetih dragoceno svedočanstvo predstavljaju sećanja na igranke i muziku koja je tada nastajala.

Čačanin Zoran Branković osnivač muzičkih sastava "Dečaci sa Morave" i "Krvne grupe" je otvorio izložbu "Ko nekad u osam".

"Sigurno neću preterati ako kažem da je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka Dom JNA zbog svoje otvorenosti prema građanstvu, zaslužan za pravi kulturni bum mladih tog vremena. To je bilo mesto gde su gostovale tada najčuvenije jugoslovenske pop i rok zvezde – Boba Stefanović, Crveni korali, Zlatni dečaci i dr. Mi muzičari bi uvek zauzimali prve redove na ovim nastupima, nestrpljivi da čujemo one koji su važili za najbolje", ispričao je u emotivnom govoru Zoran Branković.

 

Na kraju je rekao "Gradska biblioteka u Čačku, imenom Vladislav Petković Dis, decenijama je semenište duhovnosti u svim uzrastima... Doprinos je najveći u pripremi oranica za setvu, tako da na njima mogu nići, uz druge i najlepši plodovi, koji se lako prepoznaju i čine nas ponosnim."

Izložba će za sve zainteresovane posetioce biti otvorena do 28. oktobra 2019. u Galeriji čačanske Biblioteke.

Po završetku zvaničenog dela programa usledio je koktel i žur, i koncert grupe "Vampiri" koji je okupio sve generacije, od tinejdžera do sugrađana koji su ušli u devetu deceniju života.

Izvor: Epicentar press

Foto: Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis"

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza