Naslovna  |  Ne propustite!  |  Gradić u Bavarskoj leži na tonama dijamanata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

31. 01. 2020.

Izvor: Poslovne novine/Ekapija

Gradić u Bavarskoj leži na tonama dijamanata

Gradić Nerdlingen u nemačkoj saveznoj državi Bavarskoj nastao je na dijamantima koji potiču od pre 15 miliona godina kada je asteroid pogodio Zemlju. Geolozi procenjuju da je širina asteroida bila jedan kilometar, baš kao i današnji Nerdlingen, a težio je oko tri milijarde tona.

darac je povećao temperaturu i pritisak dovoljno da nastane mešavina stakla, kristala i dijamanata, odnosno suevit. Procenjuje se da je oko 72.000 tona dijamanata na području Nerdlingena.

Kada su milionima godina kasnije stigli prvi stanovnici, nisu ni znali da grade kuće na dragocenom tlu. Godinama su verovali da je poreklo kratera vulkansko, sve dok šezdesetih godina prošlog veka nije potvrđeno da se radi o asteroidu.

Suevit su koristili kao građevinski materijal, ne sluteći da se sastoji od sićušnih dijamanata; crkva sv. Jurja, kao i srednjovekovne zidine mnogo su vrednije nego što se misli na prvi pogled.

 


 


Današnji stanovnici Nerdlingena znaju da žive na tonama dijamanata, ali ne nameravaju da razruše grad da bi se obogatili. Za sićušno kamenje ne bi mogli da dobiju dobru cenu, čak ni na veliku količinu, jer su manji od 0,2 milimetra.

Nemački grad profitira na drugi način; turisti dolaze iz celog svijeta kako bi razgledali svetlucavu arhitekturu i posetili muzej Ries Crater u kojem se nalaze "domaći" uzorci kratera, kao i oni iz drugih delova sveta.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza