Naslovna  |  Ne propustite!  |  Online vrt: Predstavljamo Ehinaceu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

19. 05. 2020.

Izvor: ObjektivNo1.

Online vrt: Predstavljamo Ehinaceu

U okviru današnje rubrike Online vrt, predstavljamo cvet Ehinacea.

Prepoznatljiva po purpurnoj boji svojih krupnih cvetova, ehinacea je zeljasta biljka iz porodice Asteraceae koja može dostići i 1m visine. Period cvetanja dugo traje, tako da se ova lekovita biljka često gaji i kao ukrasna. Obodni cvetovi koji podsećaju na dugačke latice okružuju centralni deo sastavljen od čvrstih cevastih bockavih cvetića smeđe-crvene boje koji podsećaju na ježa. Poreklo njenog imena potiče od grčke reči ekhinos što znači: jež.

 

Ehinacea sadrži brojne aktivne materije, kao što su su alkilamidi, ketoalkani, etarska ulja, poliacetilenski derivati, fenolne kiseline, polisaharidi i glikoproteini. U upotrebi je najčešće varijetet Echinacea purpurea čiji sveže ceđen sok, kao i ekstrakti sveže biljke imaju izuzetna lekovita svojstva, dok se njenim sušenjem lekovitost značajno smanjuje. Ako se ehinacea koristi u obliku čaja, preporučuje se upotreba varijeteta Echinacea angustifolia ili Echinacea pallida koje su otpornije na proces sušenja.

Tradicionalno, preparati od ceđenog soka ehinacee koriste se kao sredstvo za jačanje imuniteta, aktivni sastojci podstiču aktiviranje makrofaga, ćelija koje procesom fagocitoze uništavaju bakterije i viruse, čime povoljno deluju na odbrambene moći organizma i deluju kao preventiva prehladi i gripu.  Upotreba se preporučuje i kod bolesti respiratornog sistema: za ublažavanje kašlja, bronhitisa, bolova u grlu i sinuzitisa. Njihova upotreba pokazala se kao uspešna i za ublažavanje glavobolja, metaboličkih problema i pojačanog znojenja. Primenjeni lokalno, ekstrakti ehinacee ubrzavaju zarastanje rana a imaju i antiseptično dejstvo. Često se koriste  kod kožnih problema, za tretman povreda i upala kože, povoljno deluju na zaceljivanje čireva, abscesa, rana, flegmona i varikoznih ulceracija, a ubrzavaju i povlačenje herpesa.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza