Naslovna  |  Ne propustite!  |  Online vrt: Predstavljamo Zevalicu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

23. 05. 2020.

Izvor: ObjektivNo1.

Online vrt: Predstavljamo Zevalicu

U današnjoj rubrici Onlien vrt danas predstavljamo cvet Zevalica.

Zevalica je otporna, nezahtevna, može da prezimi na otvorenom i već u proleće ponovo cveta u prelepim bojama. Dakle, nema razloga da se zevalica ne nađe u bašti. Cvetaju u bezbroj boja. Dobro je poznata bela, ali i nežnožuta. Sada se mogu naći u svim nijansama narandžaste, roze i crvene, a sve je više dvobojnih. Prelepo izgledaju kada se na jednom mestu nalazi po nekoliko boja.

Može da se posadi kao rasad i tada treba voditi računa da razmak između biljaka bude oko 30 santimetara. Međutim, može lako da se dobije i iz semena koje se seje u februaru i presađuje u maju. Mnogi ga seju direktno u baštu i ko želi da kasnije cveta, treba da je poseje u junu. Kada se jednom posadi zevalica se samozasejava, što znači da će godinama biti cvetova na istom mestu. Pošto se zevalice međusobno mešaju, naredne godine će ih biti u svim bojama koje postoje.

 

Nižim zevalicama, koje porastu desetak santimetara, treba pronaći mesto na ivici staze, ili ispod prozora, u kamenjaru, po travnjaku. Niže vrste lepo izgledaju i u prozorskim sanducima, a najlepše je kada se sade zajedno, po nekoliko boja. Visoke zevalice treba posaditi u sredinu rundele ili žardinjere, jer mogu da porastu po metar. Takođe, koriste se i kao rezani cvet, jer buketu daju livadski šarm.

Zevalica u našim krajevima obično prezimi na otvorenom prostoru i cveta od ranog proleća pa sve do zime. Dešava se da kada su zime blage, cvet zevalice može da se vidi. Da bi se cvetanje zevalice produžilo, mladim biljkama je dobro skratiti vrh (pancirati) kada dostignu visinu desetak santimetara, jer će se time podstaći grananje biljke i žbunast oblik i biće više cvetova. Redovno treba uklanjati precvetale grane da bi duže cvetale. Stare biljke, koje su prezimile, u rano proleće treba orezati za trećinu da bi lepše rasle.

Zevalice se mogu sejati i u jesen, ali i u zimu! Dovoljno je da se blago utisnu u zemlju i ne treba ih prekrivati, jer će same klijati u proleće kada se steknu uslovi. Mogu se sejati direktno u baštu, ali većina ih seje najpre u zatvorenom prostoru, u februaru, a potrebno im je svetlo da bi klijale.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza