Naslovna  |  Ne propustite!  |  Matematičari i muzičari imaju najbolje pamćenje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

23. 05. 2020.

Izvor: Danas online/Pravda

Matematičari i muzičari imaju najbolje pamćenje

Napoleton, Seneka, Aleksandar Veliki, Cezar, Mocart, Toskanini i Darvin imali su genijalno pamćenje.

Nauka ovako objašnjava moć pamćenja: pamćenje je čovekova sposobnost da primljene utiske sačuva u podsvesti, da ih po potrebi i proizvoljno dovede opet u svoju svest, piše list Pravda pre 80 godina.

Mnogi ljudi imaju dobro pamćenje, ali retki su oni koji su se na tom polju pokazali kao geniji. Za Napoleona se tvrdilo da je bio obdaren naverovatno jakim pamćenjem. Svoje oficire je znao sve po imenu, isto tako i sve gardiste koji su se nalazili na straži. On bi ih još izdaleka pozano i po imenu dozivao. Ako je samo jednom razgovarao sa nekim čovekom, on ga je upamtio  i ni posle mnogo godina mu nije zaboravljao ime.

Enej Seneka, otac poznatog rimskog filozofa, mogao je da nuači na izust 3.000 reči, samo ako ih je jednom čuo. Aleksandar Veliki je znao imena 20.000 svojih ratnika, a Julije Cezar je znao imena svih svojih vojnika, iz svih legija. Mocart je takođe raspolagao jakim pamćenjem. Sve svoje kompozicije znao je napamet, a ako je u koncertnoj Sali čuo neki novi muzički komad, on je mogao odmah tačno da ga napiše, bez ijedne greške.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza