Naslovna  |  Ne propustite!  |  Online vrt: Predstavljamo Ehmeju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

27. 06. 2020.

Izvor: ObjektivNo1.

Online vrt: Predstavljamo Ehmeju

U okvriu rubrike Online vrt, predstavljamo cvet Ehmeju.

Ehmeje (Aechmea fasciata) su u prirodi epifiti, odnosno rastu na drugim biljkama (obično na šupljini kore od drveta), gde dobijaju sve neophodne hranljive materije i vodu koja se tamo skuplja.

 

Iz sredine lisne rozete pomalja se cvetna stabljika i cvetni klas roze boje, Na vrhu klasa rastu grimizni cvetovi. Svaka rozeta samo jednom cveta razvijajući postupno male cvetove koji prilično dugo traju. Kad cvetovi uvenu rozeta se suši i propada, ali istovremeno niču dve, a ponekad i tri male rozete koje zamenjuju uvelu biljku.

Listovi su dugački, zelene boje prekriveni belim naslagama složeni u rozetu.

 

Biljku je potrebno zalivati dva puta nedeljno pre cvetanja, a obavezno u središtu cveta možete ostaviti oko 2,5 cm vode koja se mora menjati svake 3 nedelje. Najbolje je koristiti kišnicu ili vodu odstajalu 24 h na sobnoj temperature.

Kod presađivanja pričekajte da cvetovi i listovi odrasle biljke uvenu pre nego sto odstranite mladice. Mlade biljke moraju dostignuti pola visine odrasle biljke. Oštrim nožem odstranite sa odrasle biljke mladu biljku sa korenom i zasadite je u već pripremljenu manju saksiju sa propusnim slojem (drenaža) i vlažnim tresetnim kompostom.

Kada rozeta ili cvetna stabljika počnu da trunu to je znak viška vode pri niskoj temperaturi. Ispraznite rozetu, pustite da se zemlja isuši i premestite je na toplije mesto. Ako se cvetni klas i stabljika suše i postaju prljavo roze, znači da je temperature niska. Premestite biljku na toplije mesto.

Pre presađivanja ili razmnožavanja ehmeje obavezno stavite baštenske rukavice zbog toga sto biljka na obodu listova ima male bodlje, a bele naslage na listovima mogu iritirati kožu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza