Naslovna  |  Ne propustite!  |  Online vrt: Predstavljamo Različak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

28. 06. 2020.

Autor: ObjektivNo1.

Online vrt: Predstavljamo Različak

U okvriu rubrike Online vrt, predstavljamo cvet Različak.

Latinski naziv za biljku različak je: centaurea cyanus.

Različak je vrlo prilagodljiva, otporna i uporna biljka; gotovo je nemoguće boriti se sa njenih 550 vrsta. Cveta kad i raž, zri pre nje, seme joj je preteško da bi se ovejalo, a ukorenjuje se po potrebi - sa ozimim žitima u jesen, sa jarim - u proleće. 

Vrste različka koje imaju debeo, mesnat koren, ne boje se povrede do kojih može doći prilikom obrađivanja zemljišta. Naprotiv, svako mehaničko oštećenje samo ga stimuliše u rastu i na mestu povrede pojavljuje se klica novog izdanka.

Svoje prvo latinsko ime plavi cvet duguje kentauru Hironu, koji je kao najmudriji u svom soju, polu-čovek polu-konj, lečio sve ostale upravo uz pomoć različka, pa je i Asklepija podučio svojim znanjima o bilju. Drugo ime, cyanus, znači modar, odnosno sinji, i ukazuje na boju ovog cveta.

Rusi ga zovu vasiljok, u spomen na mladog kosca Vasilija koga je začarala rusalka, a Francuzi su mu dali duhovni nadimak razbicviker što, kao i svi ostali narodni nazivi, nije bez osnova.

Nekada se smatralo da nastoj različka poboljšava vid, naročito plavih očiju, a danas se koristi za ublažavanje upala očnih kapaka, ispiranjem i oblozima i, naravno, pomaže očima svih boja.

Različak je važna i poznata lekovita biljka. Za lek se beru samo cvetovi intenzivno plavosinje boje, koji rastu po obodu cvasti. Suše se uvek u hladu, najbolje na promajnom tavanu. Samo cvetovi koji nisu promenili boju mogu se koristiti za lekovite čajeve. Zbog osetljivosti na vlagu suvi cvetovi se čuvaju u hermetički zatvorenim limenim kutijama.

Biljka sadrži gorke glikozide, flavonoide, antocijane (koji mu daju boju), vitamine i druge materije, koje ga čine izvanrednim antimikrobnim sredstvom, diuretikom i stimulatorom žuči.

U tradicionalnoj medicini različak se upotrebljava kao lek za oboljenja bubrega i urinarnih puteva, samostalno ili kao sastojak diuretičkih mešavina. U te svrhe koriste ga i ruska, beloruska i ukrajinska naučna medicina. Čaj od različka upotrebljava se i pri oboljenju jetre i žučnih kanala, kao i želudačno-crevnih bolesti.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza