Naslovna  |  Ne propustite!  |  Online vrt: Predstavljamo Gardeniju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

30. 06. 2020.

Autor: ObjektivNo1.

Online vrt: Predstavljamo Gardeniju

U okvriu rubrike Online vrt, predstavljamo cvet Gardenija.

Ova čarobna žbunasta cvetnica spontano raste u toplim regijama Afrike i Azije, a kod nas je dospela iz Kine i Japana i poznata je pod nazivom Gardenia jasminoides (mirisom zaista podseća na jasmin!). Malo je sobnih biljaka koje su toliko obožavane kao gardenija, čije ime je sinonim za ono najlepše što nam daruju naše zelene ljubimice – ne zna se da li je raskošnija, dekorativnija ili mirisnija!

Njeni tamnozeleni, glatki listovi savršena su pozadina za bele, ponekad i žute, jednostruke ili duple cvetove, koji kao da su presvučeni voskom, a formiraju se od maja do septembra i izgledaju potpuno nestvarno. Raste prilično sporo, u proseku 10 cm godišnje, i u zavisnosti od vrste, dostiže visinu od 5o cm do jednog metra.

Dovoljno je reći da je njen cvet osetljiv i na najmanji dodir i da se vrlo lako oštećuje na promaji, direktnom suncu ili prilikom zalivanja ako na latice padne poneka veća kap vode, dok listovi na svaku grešku u uzgajanju reaguju sušenjem i opadanjem. Nega gardenije zahteva veliko strpljenje i pažnju, ali se zauzvrat dobija biljka koja nije samo ukras već i ponos svakog doma.

Zimi se zaliva jednom nedeljno a leti svaki drugi dan: vodite računa o tome da supstrat nikada ne ostane suv i da je ne zalivate vodom iz česme koja će ozbiljno naškoditi ovoj acidofilnoj biljci. Najbolje bi bilo da to bude kišnica ili odstajala voda a da biste održali konstantnu vlažnost, stavite u podmetač sloj kamenčića. S proleća, nakon zimskog mirovanja, treba započeti prihranjivanje tečnim đubrivom za cvetnice, povremeno i preparatima s visokom koncentracijom gvožđa, što će podstaći bujniji rast i obilnije cvetanje.


Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza