Naslovna  |  Ne propustite!  |  Online vrt lekovitog bilja: Predstavljamo Tušt
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

04. 08. 2020.

Autor: ObjektivNo1.

Online vrt lekovitog bilja: Predstavljamo Tušt

U okviru rubrike Online vrt lekovitog bilja danas predstavljamo Tušt.

Ova biljka može se naći u baštama, dvorištima, pa čak i na trotoarima. Iako je većina uništava, posmatrajući je kao korov, biljka tušt je izuzetno lekovita i bogata mnogim vitaminima, pa tako utiče povoljno i na organizam.

Medicinske studije su pokazale lekovito dejstova biljke tušt, koja efikasno utiče na zdravlje, smanjivajući nivo holesterola u krvi.

Tušt je poznat i kao tušanj, tušac, tušnjak i portulak.

Ova biljka potilče iz Kine i Indije, gde se koristi kao začin i povrće. Francuzi i Englezi konzumiraju tušt u supama i čorbama, ali i kao svežu salatu. Na Bliskom Istoku je nezaobilazan sastojak mnogim jelima.

U pitanju je samonikla biljka , koja se uzgaja širom sveta. Na području Srbije, samoniklo raste uz kuće i trotoare, kao i na osunčanim mestima, poput korova u baštama i vinogradima.

Tušt ima blago slan ukus, i može se koristiti kao savršen začin. U jelim može da se korsiti cela biljka, kao sveža ili kuvana. Mladi listovi se najčešće koriste sveži u salati, dok se stariji listovi kuvaju i spremaju u supama ili čorbama.

Takođe, ova biljka može da se nađe i u turšiji, dok se od samlevenog semena tušta dobija hranljivo brašno. Ovaj “korov” bogat je omega 3 kiselinama, vitaminima A, B, C i E, kalcijumom, gvožđem i antioksidansima.

Potrebno je pripremiti i konzumirati biljku odmah nakon branja. Naime, blagotvorna dejstva tušta nestaju ubrzo nakon branja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza