Naslovna  |  Ne propustite!  |  Koncert: Ritmovi Španije u Gornjem Milanovcu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

15. 12. 2012. Gornji Milanovac

Izvor: ObjektivNo1

Koncert: Ritmovi Španije u Gornjem Milanovcu

Sonja Kalajić i Slađana Gajić, članice dua "Vetar u leđa" u ponedeljak 17. decembra od 20 sati u Modernoj galeriji Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu, održaće koncert - „Španske vetrenjače“

Slađana Gajić, diplomirala je i magistrirala klavir u klasi prof. Tijane Humo Rajevac na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, gde je bila angažovana kao demonstrator. Četiri godine je bila profesor klavira, na katedri za klavir, na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Pedagoško iskustvo sticala je i u osnovnom i srednješkolskom obrazovanju. Radi kao klavirski saradnik u SMŠ „Stankovic“. Višegodisnji je klavirski saradnik i na prištinskoj Akademiji muzičkih umetnosti u Zvečanu, a saradnju ima i sa prof. Darinkom Matić Marović i njenim horovima „Collegium musicum“ i „Obilić“. U okviru saradnje sa horovima gostovala je u: Rusiji, Engleskoj, Mađarskoj, Grčkoj, Bugarskoj, a nastupe u Srbiji imala je na manifestacijama: "Bemus", "Budvanski Festival – Grad Teatar", "Barski ljetopis", "Mokranjčevi dani", "Lemek", "Oktoh" ... Saradnju je imala i sa solistima Beogradske opere - Aleksandrom Ivanović, Svetlanom Bojčević Cicović, Radivojem Simićem i Vladimirom Andrićem.

Dobitnik je dve nagrade na republičkim takmičenjima, a kao klavirskom saradniku pripala joj je i nagrada iz fonda Radmile Đorđević na FMU u Beogradu. Od 2009. godine je klavirski saradnik u Beogradskoj Filharmoniji.

 

Sonja Kalajić, diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Mihailovića. Njeno delotvorstvo se ispoljava u nizu muzičkih domena, od solističkog, kamernog izvođaštva i pedagogije do komponovanja i aranžiranja. Kao solista, srpskoj publici donela je niz premijernih izvođenja - kompozicije Sibeliusa, Piacole, Respigija i Eneska - u okviru koncertnih programa Beogradskog Kulturnog centra, Etnografskog muzeja, SANU, Doma kulture Studentski grad i Kolarčevog narodnog univerziteta. Sa pianiskinjom Vanjuškom Martinović učestvovala je na Grčkom letnjem festivalu „Symi festival“ - 2002. godine. Jedan je od aktera emisije Televizije Beograd "Asocijacije". Autor je muzike za radio dramu „Ponoćna Bajka“ (RTS Beograd, 1999.) i samostalni autor radiofonskog dela „Lament nad Beogradom“ (Oratorijum za recitatora, mešoviti hor, orkestar, pisaću mašinu i radiofonske efekte) po istimenoj poemi Miloša Crnjanskog (RTS Beograd, 2002). Sonja kalajić potpisuje i veliki broj dela i aranžmana za kamerne sastave i orkestre koja su izvođena koncertno i u okviru pozorišnih predstava. Nakon kratkotrajne saradnje sa kamernim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran“ i učešćem u triju „Singidunum“, Sonja 2004. godine, osniva sastav „Quintecho“ u kome objedinjuje svoj izvođački i kompozitorski talenat.

U pogledu pedagoškog rada, Sonja je radila najpre kao viši asistent violine i metodike nastave profesora Dejana Mihailovića i profesorke Irine Jašvili na Muzičkoj akademiji u Srpskom Sarajevu, a potom i kao profesor violine u Muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu. Bila je član seksteta „El sonido de los durmientes“ sa kojim je nastupala u Buenos Airesu 2008. godine i snimila muziku kompozitora Gabriel Lombarda za pozorišno delo „Cenestesia“. (teatar „El Espion“ (BsAs). Nastupala je i kao violinista kvinteta „Lucas Kohan“, a učila je i da svira testeru kod Rodriga Gere - jednog od najvećih argentinskih poznavalaca ovog instrumenta.

Početkom. 2010. godine formira duo „Seme“ sa gitaristom Slobodanom Milivojevićem i duo „Maska“ sa Vanjuškom Martinović. Sa nekadašnjim članovima „Quintecha“ 2012. godine pokreće kvartet „Sensa", a sa Slađanom Gajić duo "Vetar u leđa".

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza