Naslovna  |  Ne propustite!  |  Odložen "Sonjin septembar"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

15. 09. 2020.

Autor: ObjektivNo1.

Odložen "Sonjin septembar"

Od 2011. godine, kada je Umetnička galerija ’’Nadežda Petrović’’ iz Čačka preuzela brigu o umetničkoj zaostavštini Sonje Savić, svakog septembra održavala se manifestacija ’’Sonjin septembar’’, u mesecu rođenja i smrti umetnice.

Ova manifestacija je najpre imala neformalni karakter, sa sadržajima koji su bili drugačiji iz godine u godinu. Tražen je najbolji način da se  Sonjina zaostavština neprocenjive vrednosti reafirmiše i otkrije novim generacijama umetnika i teoretičara. 

-U međuvremenu, kreirali smo multimedijalnu izložbu ’’Sonja Savić: devojka iz grada’’ koja je najpre postavljena u našem izložbenom prostoru  ’’Galerija Risim’’ 2013. godine i do sada je gostovala u 10-tak gradova u regionu (Novi Sad, Inđija, Pančevo, Bajina Bašta, Kragujevac, Niš, Sarajevo...); 2015. godine u Sonjinoj kući u Donjoj Gorevnici kod Čačka rekonstruisali smo i otvorili novu postavku Spomen sobe u njenoj porodičnoj kući i tom prilikom održali neformalni skup-okrugli sto koji je imao za cilj da definiše programsku koncepciju budućeg Multimedijalnog centra ’’Sonja Savić’’, više okruglih stolova, predavanja, projekcija, gostovanja na festivalima...2018. godine, na desetogodišnjicu Sonjine smrti, novu postavku izložbe smo postavili u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, uz sedmodnevnu retrospektivu njenih filmova (saradnja sa Jugoslovenskom kinotekom), na 66. Pula film festivalu 2019, postavkom izložbe obeležili smo 35 godina Sonjine Zlatne arene za ’’Šećernu vodicu’’,- navodi se u saopštenju Umentničke galerije "Nadežda Petrović".

Od 2019. godine, manifestacija ’’Sonjin septembar’’ je dobila svoju formu, predstavili smo stvaralaštvo nagrađene autorke izložbom radova, projekcijom filmova uz gostovanje autorke, kao i rezidencijalnim boravkom u Čačku i Beogradu koji je autorka iskoristila za produkciju dela svog dugogodišnjeg rada ’’Staircase Light’’ koji nastaje na različitim evropskim lokacijama. Takođe, tekst u katalogu je delo mladog autora Borisava Matića, kao realizacija našeg cilja da afirmišemo teorijsku misao kod mladih autora. Za ovaj septembar koji upravo teče, bio je planiran program posvećen mladoj autorki iz Belgije, Evi van Tongeren (dobitnici nagrade ’’Sonja Savić’’ za 2019. godinu), koji smo, nažalost, morali da odložimo za sledeću godinu usled otežanih uslova pruzrokovanih pandemijom Covid-19. Nadamo se da će se već sledećeg septembra, 2021. godine, u Čačku naći dobitnici nagrade ’’Sonja Savić’’ iz 2019. i iz 2020. godine i da ćemo sledeće godine imati dupli program sa dva autora i na taj način, nadoknaditi ovu tešku godinu za sve nas.

Sonja Savić Foto Arhiva Večernje novosti

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza