Naslovna  |  Ne propustite!  |  Online vrt lekovitog bilja: Predstavljamo Pasji trn
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

15. 09. 2020.

Autor: ObjektivNo1.

Online vrt lekovitog bilja: Predstavljamo Pasji trn

U okviru rubrike Online vrt lekovitog bilja predstavljamo Pasji trn.

Pasji trn je listopadni žbun, ređe drvo, visine 1-3 metra. Listovi su kopljasti, sa lica zeleni, a sa naličja srebrnasto-beli. Cvetovi su mali, žuti, mirisni. Plodovi su okrugle zlatno žute male bobice, kiselog ukusa, sa malo gorčine. Korenov sistem se razvija pri površini (ne dublje od 40 cm). Cveta u aprilu i maju, a plodovi sazrevaju u septembru i oktobru.

Raste u dolinama reka, na liticama i padinama, a gaji se i u vrtovima.

Plod sadrži trigliceride do 8%, u semenu do 12%. Osim toga u plodovima sadrži fosfolipide, sterole, karotin, vitamine (C, B1, B2, E, F, P, folnu kiselinu), šećer, inozit, organske kiseline, tanine, flavonoide. Ulje pasjeg trna sadrži tokoferole, karotin, vitamine K, B1, B2, sterole, masne i organske kiseline, šećer, fitoncide.

Deluje protivupalno, baktericidno i štiti kožu. Štiti jetru od uticaja raznih štetnih materija. Snižava količinu fibrina u krvi pa deluje antikoagulativno. Povećava elastičnost krvnih sudova i snižava pritisak. Deluje stimulativno na imunološki sistem i sprečava nastanak tumora. Koristi se za zaceljivanje rana, opekotina i ožiljaka od operacija. Smanjuje i uklanja bol i upalu, ubrzava epitelizaciju.

Koristi se u obliku čaja, tinkture, soka, marmelade i ulja od semena. Spolja se koristi kao vodeni ekstrakt i ulje.   

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza