Naslovna  |  Ne propustite!  |  Online vrt lekovitog bilja: Predstavljamo Rujevinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ne propustite!

16. 09. 2020.

Autor: ObjektivNo1.

Online vrt lekovitog bilja: Predstavljamo Rujevinu

U okviru rubrike Online vrt lekovitog bilja predstavljamo Rujevinu.

Rujevina je listopadni žbun, ili nisko drvo, do 7 m visine. Na starijem stablu kora se odvaja, siva i ispucala, na mladim delovima je glatka. Na preseku mladih grana javlja se mlečni sok. Listovi su okruglasto jajasti, u jesen imaju žbun, rujnu ili tamno ljubičastu boju. Cvetovi grupisani u široko metličastim cvastima, žutobeli ili zelenkasti.

Droga list ( Cotini folium ), kora ( C. cortex ). List se bere kada je biljka u cvetu, nikada u fazi plodonošenja, suši se u tankom sloju, ili u sušnicama na 50 stepeni, da sačuva boju. Kora se prikuplja u proleće, suši na suncu.

Lekovito delovanje  adstrigens, antiseptik, antidijaroik, vulncrar.

Narodna medicina  zbog sadržaja tanina koristi se kod krvarenja, naročito iz hemoroida, kod dijareje, kolitisa, paradontoze, zubobolje, angine. Spolja se koristi u obliku kupki u lečenju rana.

Upotreba: čajni napitak se priprema od 1 kašike sasitnjenih suvih listova i ½ l hladne vode. Kuvati sadržaj 5 minuta, pa procediti. U toku dana uzimati 3 puta po 1 vinsku čašu čaja, pre jela. Kupka se priprema od 50 g droge i 2 l ključale vode. Kuvati 20 minuta, procediti i sipati u kadu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Vremenska prognoza